Reverb … opnieuw ontworpen

Reverb … opnieuw ontworpen

Dear Reality lanceert EXOVERB, een totaal nieuwe reverb plug-in die een tot nog toe ongehoorde driedimensionele diepte- en breedteperceptie verleent aan stereoproducties. De plug-in mengt de meest natuurlijke reverb in de mix en biedt 50 levensechte akoestische scènes. Daarvoor vertrouwt hij op de eigen reverb engine van​ EXOVERB met gesynthetiseerde ruimtelijke multi-IRs. EXOVERB integreert de basisprincipes van ruimtelijk horen en maakt zo een verbeterde controle van de ruimtelijke afstandsperceptie mogelijk, wat de stereomix zal oppoetsen en meer ruimte laat voor bijkomende instrumenten.

EXOVERB biedt 50 handgemaakte akoestische scènes in vier categorieën (Ambiences, Rooms, Halls en Plates) die perfect afgestemd zijn voor moderne muziekproductie. Elke preset is gebaseerd op meervoudige, gesynthetiseerde impulsresponses (IRs) die ontwikkeld werden met de eigen software en de expertise in immersieve audio van Dear Reality. “Hoewel ruimtelijke audiotechnologie nieuwe perspectieven opent voor geluid en voor het onderdompelen van de luisteraar, wordt vaak over het hoofd gezien dat ook stereo een immersief geluidsveld met realistische diepte kan produceren – als je het juist doet”, legt Achim Fell uit, co-CEO van Dear Reality. Hij voegt eraan toe dat “we met EXOVERB die capaciteit kunnen ontsluiten door de basisprincipes van onze ruimtelijke audiotechnologie toe te passen op onze eerste pure stereo reverb plug-in.”

De EXOVERB-gebruikersinterface

Trouw aan Dear Reality’s filosofie van gebruiksgemak beschikt EXOVERB over een eenvoudige gebruikersinterface waar de reverb perfect kan worden aangepast aan de individuele mix. Een innovatieve ‘triangle pad’ helpt om de perfecte mix van reverb, vroege reflecties en droge signalen te selecteren door de verhouding van vroege reflecties en late reverb uit te zetten op de x-as en het niveau van droge en natte signalen op de y-as. Bovendien biedt EXOVERB een directe toegang tot veelgebruikte parameters zoals Pre-Delay, Size, Decay en Width, zonder dat de gebruiker in de submenu’s moet duiken zoals bij tal van andere reverb-tools.

Versnelt het creatieve mixproces: met het innovatieve ‘triangle pad’ van EXOVERB tref je intuïtief de ‘sweet spot’ EXOVERB biedt een groter dieptegevoel met natuurlijke ruimtelijke separatie. Via de Depth-parameter kan de front-back space van de mix verder worden aangepast, waarbij de diepteperceptie in stereomixen verhoogd wordt.

EXOVERB gaat verder dan tweedimensioneel stereogeluid en vertrouwt daarvoor op Dear Reality’s eigen reverb engine met gesynthetiseerde ruimtelijke multi-IRs. “De perceptie van auditieve events is onlosmakelijk verbonden met hun plaats in de ruimte,” legt Felix Lau uit, Product Owner bij Dear Reality. “De fascinatie voor deze relatie tussen de plaats van geluid in de ruimte en hoe de positie ervan wordt waargenomen en gerecreëerd door het brein van de luisteraar was voor mij de initiële aanleiding om tot ruimtelijke audio te komen. Met EXOVERB maken we die relatie in de ruimte toegankelijk voor stereoproducties.”

EXOVERB plakt meersporige opnames met realistische reverb aan elkaar

Verder biedt EXOVERB drie afzonderlijke EQ’s om vroege reflecties, verval en opgeteld signaal vorm te geven. Elke 3-band EQ omvat een low-shelf, een parametrische en een high-shelf filter om het optimale reverb-geluid voor de mix te bekomen.

EXOVERB biedt drie veelzijdige 3-band EQ’s om maximale tonale flexibiliteit te verschaffen

EXOVERB is nu beschikbaar in de Dear Reality store. Tijdens de lanceringsfase (tot 30 november 2022), is de plug-in verkrijgbaar voor 69 USD/69 EUR/59 GBP (+ lokale btw), vanaf 1 december verhoogt de prijs tot 99 USD/99 EUR/89 GBP (+ lokale btw).

Lees voortgang

Delen met anderen