Riedels Artist en Bolero op het parket van het Wiener Burgtheater

Riedels Artist en Bolero op het parket van het Wiener Burgtheater

Het Burgtheater in Wenen koos voor een totaaloplossing voor communicatie met Riedels Artist en Bolero Intercom. Als uitbreiding van een bestaand op Artist-64 gebaseerd intercom- en radionetwerk, zijn sinds de zomer van 2021 geleidelijk een Artist-1024-node en een Bolero draadloos systeem met 85 beltpacks en 36 antennes geïntegreerd in de historische locatie. Met de voltooiing van de integratiewerkzaamheden verving Bolero de volledige draadloze technologie in het Burgtheater.

Het Oostenrijkse Federale Theater wordt beschouwd als een van de belangrijkste theaters van Europa en is het op één na oudste theater van Europa en het grootste Duitstalige theater. Het auditorium biedt plaats aan ongeveer 1.340 toeschouwers en is daarmee een van de grootste theaters van Europa.

Theaterwereld

“Ook in de theaterwereld zijn de technische eisen voor communicatie sterk veranderd. In een theater van onze omvang is de toenemende complexiteit van de processen achter de schermen nauwelijks te hanteren met conventionele radiotechnologie. Het steeds smaller wordende frequentiespectrum was ook een onverslaanbaar argument voor het licentievrije Bolero DECT-systeem van Riedel”, zegt Ernst Meissl, technisch manager van het Burgtheater Wien. “Na de eerste gesprekken ontstond er snel een vertrouwensrelatie tussen ons en het Riedel-team en de nauwe ondersteuning tijdens en na de installatie liet echt niets te wensen over.”

Christoph Graf, systeemadviseur, Riedel Communications, voegt toe: “Het imposante historische gebouw is een moeilijke omgeving om een ​​draadloos systeem op te zetten. Maar 36 antennes waren in staat om het hele huis in volledige grootte en met onbeperkte dichtheid te bestrijken – inclusief de werkplaatsen, lounges, de kantine en het studiopodium. Het team van het Burgtheater heeft ons daarbij enorm ondersteund.”

Bolero-systeem

Inmiddels gebruiken ruim 20 afdelingen van het Burgtheater het Bolero-systeem in hun dagelijkse praktijk; van podiumtechniek, licht en slotenmakerij tot geluid, toneelmanagement en besturingstechniek tot brandweer en openbare dienst. Ze profiteren allemaal van flexibele, duidelijke en betrouwbare communicatie via meerdere kanalen en nieuwe, geoptimaliseerde workflows. Met zijn standalone licentie biedt Bolero de technische teams ook een enorme flexibiliteit en voordelen voor gastvoorstellingen onafhankelijk van het gezelschap.

“Voor grote gastoptredens hebben we een systeemgrootte van bijna 50 beltpacks, zoals we onlangs in Hamburg op de locatie Kampnagel deden met onze legendarische ‘Maria Stuart’. Dankzij de mogelijkheid om voorgeprogrammeerde systeemconfiguraties binnen enkele seconden op te roepen, hoeven we het systeem niet elke keer opnieuw aan te passen aan onze behoeften ter plaatse. Dit bespaart veel kostbare tijd”, zegt Meissl. “De samenwerking met Riedel en de zeer nauwe samenwerking met Christoph was en is van grote waarde voor het hele Burgtheater. Vooral omdat het Riedel-team ook op afstand toegang heeft tot ons systeem om ons direct te ondersteunen bij problemen of om configuraties aan te passen, voelen we ons in goede handen en absoluut veilig.”

Lees voortgang

Delen met anderen