Robe voor Berlijn ‘Back to Live’

Robe voor Berlijn ‘Back to Live’

Duitsland is opmerkelijk proactief geweest in zijn zoektocht om Covid-compatibele liveshows en evenementen te organiseren om te proberen een deel van de industrie weer in beweging te krijgen. Een daarvan waren de Berlin Waldbühne ’Back to Live’-concerten, een sociaal gedistantieerd evenementconcept dat in september werd gehouden op de beroemde openluchtlocatie van de stad, georganiseerd door promotor Semmel Concerts Entertainment GmbH.

De in Berlijn gevestigde full-production servicespecialist TSE werd door het locatiemanagementteam, CTS Eventim AG, gevraagd om een ​​flexibele productieverlichting en video-rig in festivalstijl te leveren, compleet met visueel ontwerp dat zou werken voor een breed scala aan uitvoerende artiesten. Verlichting hiervoor werd gespecificeerd door TSE’s Ronny Rud Reinhold en omvatte onder andere Robe BMFL WashBeams, MegaPointes en Spiider moving lights.

Klassieke opstelling

De locatie heeft een groot podium met een trekdak dat normaal 22.900 gasten herbergt, maar dit werd – in verband met toenmalige overheidsbeperkingen voor buitenshows – herzien naar 5000 voor Back to Live inclusief personeel, artiesten en crew, met de line-up inclusief populaire schlager-superster Roland Kaiser, rapper Sido, cabaretier, jazzmuzikant en multi-instrumentalist Helge Schneider, zanger Wincent Weiss en een speciale schlager-extravaganza-avond met Peter Maffay, een van de best verkopende artiesten van Duitsland.

“We kozen voor deze klassieke festivalverlichtingsopstelling”, aldus Ronny, “om de zaken zo soepel en duidelijk te maken voor alle gast-LD’s en verlichtingsoperatoren, inclusief de keuze van armaturen, aangezien al deze Robe-armaturen vaak worden gebruikt in veel verschillende evenementensectoren in Duitsland.”

Met deze gewaden in de opstelling konden shows vroeg en pijnloos worden aangepast, een strategie die juist werd bewezen omdat ze geen enkele discussie hadden met een LD over de soorten armaturen, afgezien van Roland Kaiser’s LD Andreas Kisters met vier extra BMFL WashBeams voor de voorste truss!

Deze waren bedoeld voor achtergrondzangers en solisten die naar voren kwamen op het podium. Ronny en het TSE-team raadpleegden ook de verschillende verzoeken van artiesten voordat ze hun armaturen uitkiezen, en tot slot: “We hadden armaturen nodig die robuust genoeg waren om in september vijf weken buiten te hangen, waar het weer grillig kan zijn!”

 Plaatsing armatuur

De plaatsing van de armatuur op de rig werd gecoördineerd door TSE’s headlight systems-tech Klaus Graewert, die daarbij het perspectief van de operator innam. De tien BMFL WashBeams zaten op de front/advanced truss, zes elk van de 24x MegaPointes en zes elk van de 18x Spiiders zaten op de drie bovenliggende trussen.

De BMFL WashBeams die werden gebruikt voor algemene washes, toetsen en specials en voor levendiger en luidere pop-, hiphop- en rapacts verdubbelden zich voor in het oog springende publieksverlichting. 

De Spiiders en MegaPointes werden respectievelijk gebruikt voor algemene podiumwashes en effecten. ”De Spiiders hebben goed werk geleverd bij het wassen van de podia”, meldt Ronny, die opmerkt dat de heldere, vlijmscherpe stralen overal in de Waldbühne en daarbuiten te zien waren.

Deze en de andere armaturen – waaronder flitsers plus 8-lite en 2-lite blinders – werden allemaal bediend via een grandMA2-systeem.

Festivalgevoel

“Alles werkte buitengewoon soepel en efficient”, aldus Ronny. “Iedereen ter plaatse was in feite heel blij om weer op het podium te werken en eindelijk een beetje een festivalgevoel te krijgen in 2020 na zo’n moeilijk jaar! Alle speciale verzoeken van artiesten werden snel ingewilligd en er waren veel lachende gezichten!”

“Het was gewoon geweldig om weer te doen waar we van houden – dat was een enorme motivatie voor ons allemaal en we hadden zo’n leuke tijd”, zegt hij enthousiast, eraan toevoegend dat ze het ook belangrijk vonden om de industrie en de overheid te laten zien dat wat er mogelijk is in termen van het veilig organiseren van shows en evenementen tijdens de pandemie, inclusief het publiek er opnieuw op laten vertrouwen dat het veilig is om kaartjes te kopen, erop uit te gaan en te genieten van geweldige avonden met hun favoriete artiesten.

Foto’s: Milan Schmalenbach

Lees voortgang

Delen met anderen