Royal Opera House London kiest Artiste Picasso™ voor FOH moving head-oplossing

Royal Opera House London kiest Artiste Picasso™ voor FOH moving head-oplossing

Het Royal Opera House in Londen heeft Elation Professional’s Artiste Picasso™ gekozen als de nieuwe front-of-house moving head verlichtingsoplossing van de prestigieuze podiumkunstenlocatie. Beschikbaar voor zowel The Royal Opera als The Royal Ballet voldoet de LED-profielarmatuur van theaterkwaliteit aan de veeleisende normen van de locatie van wereldklasse en is al gebruikt om verschillende uitvoeringen te verlichten. Specialist in technische oplossingen White Light Ltd (WL) verkocht de armaturen aan de locatie.

Koninklijk Operahuis

Het Royal Opera House (ROH) is een operahuis en podium voor podiumkunsten van het hoogste kaliber. Het bevindt zich in Covent Garden in het centrum van Londen en herbergt The Royal Opera, The Royal Ballet en het Orchestra of the Royal Opera House, toonaangevende bedrijven met een rijke geschiedenis van veelgeprezen optredens. De ROH is ook de thuisbasis van een uitstekend technisch team, dat werkt met geavanceerde technologieën om elk aspect van zijn programma van wereldklasse te verbeteren.

FOH-verzoek

Een categorie armatuur waar het technische team van ROH vaak om heeft gevraagd, is een bewegende kop op de FOH-positie. Simon Bennison, Lighting Associate/Deputy Head of Lighting bij het Royal Opera House, legt uit: “Naarmate verlichtingsontwerpers vorderden en met name Europese huizen moving heads in hun opstellingen hebben geïntegreerd, kregen we steeds meer verzoeken, vooral in de afgelopen 3 tot 5 jaar, voor heldere, flexibele moving head-armaturen in de FOH. We hebben in de loop der jaren met verschillende units geëxperimenteerd, maar zijn voortdurend tegen problemen aangelopen met zichtlijnen, ruimtegebrek en unit-lawaai.”

Vervolgens ontving het ROH in 2019, voorafgaand aan het opvoeren van de productie van de opera ‘Agrippina’ door de Opera van München, een specifiek verzoek van lichtontwerper Benedikt Zhem voor de plaatsing van bewegende LED-units in de FOH. Om aan de wens van de ontwerper tegemoet te komen, heeft het team van het ROH onderzoek gedaan naar een mogelijke oplossing.

Picasso in actie

Voorafgaand aan de ‘Agrippina’-run had Bennison de kans om Elation’s Artiste Picasso in gebruik te zien in het Nationaal Theater in Oslo, een van de meest prominente locaties voor dramatische kunst van Noorwegen. “Ik had het voorrecht om heel nauw samen te werken met het hoofd van de verlichting op de locatie, Ryan Bourne, en kon de lichten in actie zien. Het werd duidelijk dat zelfs in een relatief compacte ruimte en met een behoorlijk scala aan Artiste Picasso’s als onderdeel van hun permanente repertoire, het lawaai in de zaal minimaal was. Het was op dat moment dat we dachten ‘laten we eens kijken naar de Picasso’ om te zien hoe hij presteert.”

Na het regelen van een demo ter plaatse via Elation’s exclusieve Britse distributeur, Entedi, koos ROH de unit voor de ‘Agrippina’-productie op basis van zijn grootte, minimale omgevingsgeluid, hoge lichtkwaliteit en flexibiliteit. “We brachten de Picasso binnen voor Agrippina en hij was erg sterk”, herinnert Bennison zich. “De lichtontwerper was super blij met de lichtkwaliteit en de show zag er fantastisch uit.” Tijdens de ‘Agrippina’-run bij ROH konden ze ook de lichten op andere stukken gebruiken, met name ‘La Bohéme’ en een andere opera ‘Alice’s Adventures Under Ground’. ‘Agrippina’ kwam uiteindelijk echter tot een einde en de lichten keerden terug naar de verhuurwinkel.

Besluit tot aankoop

Nog steeds geconfronteerd met aanvragen voor bewegende armaturen in de FOH en een positieve ervaring op ‘Agrippina’, werd de beslissing genomen om een ​​FOH-bewegende koparmatuur te zoeken voor permanente installatie en werd verder onderzoek naar de beste keuze gestart. “We hebben een behoorlijk uitputtend proces doorlopen met shootouts en demo’s van veel fabrikanten”, zegt Bennison. “Maar toen we de criteria weghaalden, was de Artiste Picasso over het algemeen het meest geschikt voor onze behoeften. Het lage decibelniveau was erg moeilijk te verslaan. We hebben de units specifiek gekozen om de bezoekerservaring in termen van achtergrondgeluidsniveaus te behouden.” De verlichtingsmedewerker vult aan dat ook de kwaliteit van het licht – de kleurtemperatuur en kleurkwaliteit – een bepalende factor was. “Het heeft een heel heldere, vlakke straal van goede kwaliteit.”

Een goede indicator

De beslissing van een van ’s werelds toonaangevende operahuizen om te investeren in een nieuwe, ultramoderne movinghead was belangrijk. Het team van het Royal Opera House was zich ervan bewust dat een andere van ’s werelds grootste operagezelschappen, de Metropolitan Opera in New York, ook de Elation Artiste-serie had gekozen voor zijn nieuwe repertoire, een acquisitie die een zekere mate van geruststelling bood. “We wisten dat ze een grondig proces hadden doorlopen om te beslissen welke armaturen ze moesten kopen en dat ze aan het experimenteren waren en Elation Artiste-units uitprobeerden”, zegt Bennison, die als vaste lichtontwerper bij de Met, John Froelich, tot een vriend en collega uit de branche rekent. “Als je hoort dat een soortgelijk groot huis in hetzelfde gebied onderzoek heeft gedaan en het heeft uitgeprobeerd, geeft het je een goede indicatie dat je de goede kant opgaat.”

Kunstenaar Picasso

Als onderdeel van Elation’s bekroonde Artiste-serie, heeft de Artiste Picasso dienst gevonden bij concertreizen, speciale evenementen, theater en televisie. Het huisvest een witte LED-engine van 620 W, produceert een krachtig heldere output van 23.000 lumen en bevat theatraal bruikbare ontwerpfuncties zoals graphics, animatiewiel, zoom en framing. De Picasso-units, geleverd door WL in augustus en uitgerust met aangepaste gobo-sjablonen voorafgaand aan de rigging, vormen een aanvulling op 1000 W arc source moving heads en LED wash light movers op de front-of-house positie van de locatie. WL, die al vele jaren nauw samenwerkt met de locatie, biedt waar nodig ook ondersteuning na verkoop.

Cally Bacchus, Managing Director bij Elation’s distributiepartner Entedi, stelt: “Het team van het ROH is een elitegroep met uitzonderlijke technische kennis, die ongelooflijk hoge normen hanteert in wat een van de meest prestigieuze theaters in het VK is. Toen ze contact met ons opnamen met betrekking tot de Elation-units, waren we erg blij om een ​​demonstratie te regelen, in de overtuiging dat het Artiste Picasso-product hard op weg is een industriestandaard LED-armatuur voor bewegend licht te worden. Het is opwindend om zo’n overweldigend positieve reactie te ontvangen van dit zeer gerespecteerde etablissement.”

Seizoen 2021/2022

Het seizoen 2021/2022 van het Royal Opera House ging in september in première met een ambitieus programma met elf nieuwe producties, waaronder vijf wereldpremières, klassieke hernemingen en een opwindende selectie van internationaal en Brits talent. De Royal Opera opende het nieuwe seizoen met een nieuwe productie van Verdi’s ‘Rigoletto’, wat het debuut bleek te zijn voor de ROH’s Picasso-programma’s. De armaturen zijn ook gebruikt bij de wereldpremière van ‘The Dante Project’ van The Royal Ballet, evenals ‘Romeo and Juliet’ van The Royal Ballet, een van hun klassieke repertoirestukken.

Fotocredit: Ellie Kurttz – Rigoletto

Lees voortgang

Delen met anderen