Sinus – Systems Integration Award voor de AV-installatie Dark Matter

Sinus – Systems Integration Award voor de AV-installatie Dark Matter

Een parallelle wereld van licht, ruimte en geluid, zo omschrijft lichtkunstenaar Christopher Bauder de door hem en de WHITEvoid designstudio gecreëerde multimedia-ervaring ‘Dark Matter’. Deze zal tijdens de Prolight + Sound op 27 april de ‘Sinus – Systems Integration Award’ ontvangen. In de pikdonkere kamers van een voormalige fabriek gaan bezoekers op reis door zeven meeslepende werelden die tot leven worden gebracht met uitgebreide lichtinstallaties, kinetische elementen, projectiemapping en 3D-geluid.

De Sinus staat bekend als een van de meest prestigieuze brancheprijzen op het gebied van audiovisuele installaties. Sinds 2004 is het een integraal onderdeel van Prolight + Sound in Frankfurt. De prijs wordt toegekend door de Association for Media and Event Technology (VPLT), de European Association of Event Centers (EVVC) en Messe Frankfurt. Een deskundige jury van vertegenwoordigers van verenigingen en de media, experts uit de industrie en vertegenwoordigers van Messe Frankfurt koos ‘Dark Matter’ als winnaar.

Multimedia-installaties

Sinds 2021 smelt de tentoonstelling in een industrieel gebied in Zuidoost-Berlijn licht, beweging en geluid samen tot emotionele choreografieën van lichtgevende vormen en kleuren. Op een oppervlakte van 1.000 m² presenteert ‘Dark Matter’ multimedia-installaties van intieme, kleine lichtcomposities tot kamervullende, audiovisuele shows met een grensverleggend 3D-geluidssysteem. Elke zaal ontvouwt zijn eigen individuele sfeer en een parallelle wereld van licht, ruimte en geluid.

Vanaf het begin worden bezoekers van de eerste tentoonstelling ‘Liquid Sky’ ondergedompeld in een zee van talloze lichtpunten die door hun weerspiegeling in de kamer het gevoel van een oneindige horizon overbrengen. De volgende kamer, ‘Inverse’, bevat kinetische elementen en laat 169 zwarte bolvormige elementen tot leven komen tegen een heldere achtergrond. De reis gaat verder naar de installatie ‘Circular’, waar drie lichtringen een samenspel van eenheid en individualiteit creëren. Een contemplatieve sfeer wordt gecreëerd door de tentoonstelling ‘Bonfire’, een virtueel kampvuur dat wordt gesimuleerd met behulp van de modernste technologie. De vijfde zaal, ‘Polygon Playground’, presenteert een naadloze, interactieve 360°-projectie op een centraal object dat via sensoren reageert op de bewegingen van de bezoekers. In de ‘Grid’-ruimte zweeft een indrukwekkende ruimtelijke sculptuur die de versmelting van het digitale en het fysieke met kinetiek, licht en muziek symboliseert. Tot slot kunnen bezoekers bij de ‘Toonladder’ intuïtief hun eigen klankwereld creëren door middel van beweging en aanraking.

De makers zijn van plan om de tentoonstelling in samenwerking met andere technologiepartners voortdurend als ‘levend organisme’ te ontwikkelen en veranderende installaties te integreren.

Meer informatie

Meer informatie over ‘Dark Matter’ is te vinden op: https://www.darkmatter.berlin/. Alle details over Prolight + Sound vind je hier: www.prolight-sound.com. De beurs vindt plaats van 25 tot en met 28 april 2023.

Foto: Ralph Larmann

Lees voortgang

Delen met anderen