So Drama! Entertainment werkt samen met Lawo radioconsoles in de mix

So Drama! Entertainment werkt samen met Lawo radioconsoles in de mix

Virtualisatie is een hot topic op de radio, aangezien steeds meer omroepen de flexibiliteit en zuinigheid van virtuele mengoppervlakken ontdekken. Tegelijkertijd bieden fysieke faders de vertrouwdheid waar presentatoren op vertrouwen tijdens snelle programma’s. In Singapore krijgt So Drama! Entertainment alle voordelen van beide, met een upgrade naar Lawo Ruby-consoles met VisTool virtuele touchscreen-bediening.

So Drama! (www.sodrama.sg) is een van de meest beluisterde mediabedrijven in Singapore, met vier populaire kanalen – Jia 88.3 FM, Music and Drama Company, PIONEER en Power 98FM – en bedient de Singaporese bevolking van meer dan 5,5 miljoen. De combinatie van Lawo fysieke en virtuele radiomixers geïnstalleerd op Power 98 en Jia 88.3 is de eerste in hun soort in Singapore.

Soepelere showproductie

“SoDrama is al jaren klant van Lawo en we zijn erg blij om nu weer samen te werken om hun faciliteiten te upgraden”, zegt Lawo’s Boon Siong TAN, Sales Director, Zuidoost-Azië. “Samen met de mogelijkheid om de apparatuur te vernieuwen, wilde So Drama! ook de studio workflows opnieuw onder de loep nemen en upgraden, zodat de showproductie soepeler en intuïtiever was voor jongere presentatoren. De combinatie van traditionele fysieke mengtafels met contextgevoelige VisTool virtuele mengers voldeed aan ieders eisen.”

Inbegrepen in het project zijn drie Ruby-radioconsoles en Lawo’s première mengoppervlakken. Met een strak overzichtelijk ontwerp is Ruby gemakkelijk te gebruiken en kan het worden geconfigureerd in formaten van 4 tot 60 faders in meerdere gekoppelde frames die zowel als opbouw- en inbouwmontage mogelijk zijn.

Lawo VisTool Unlimited GUI builder software werd gebruikt om de virtuele mixer interfaces te bouwen. Met VisTool Unlimited kunnen gebruikers prachtige, intuïtieve mengbesturingsschermen ontwerpen die kunnen worden aangepast aan de individuele workflows van stations. Aangepaste vectorafbeeldingen, faders, knoppen en contextgevoelige bedieningselementen kunnen op het scherm worden geplaatst om mixen, routing, EQ / dynamiek, timers, meters en andere console specifieke functies te regelen.

VisTool kan zelfs bedieningselementen voor externe programma’s en apparaten met HTML-besturingsinterfaces integreren – het aansturen van afspeelsystemen, codecs, webcams en Visual Radio-apparaten op hetzelfde touchscreen als mengbesturingen. Bij Power 98 en Jia 88.3 regelen de aangepaste VisTool-schermen bijvoorbeeld de werking van het RCS-afspeelsysteem, bieden ze mengknoppen en kunnen ze dienen als een primaire mixer.

Kostenbesparing

Mixen en audio-I / O worden geleverd door een Lawo Nova17. Nova17 is een zeer flexibele 512×512 digitale router die grote aantallen analoge, microfoon-, AES3-, SD- en HD-SDI- en MADI-signalen kan samenvoegen via modulaire I / O-kaarten, plus seriële gegevens en GPIO. Signaalverwerking, versterkingsregeling, een optelmatrix en egalisatie zijn ook aanwezig, waardoor Nova17 een uitstekende keuze is voor het aandrijven van meerdere mengoppervlakken met een enkel compact frame.

“Een groot voordeel dat So Drama! van dit project heeft gekregen, was de kostenbesparing die werd gerealiseerd door het upgraden van hun bestaande Lawo-apparatuur”, zegt Tan. “Nova17 is een zeer flexibele router en kan gemakkelijk worden geüpgraded naar de huidige technische normen. Hun oorspronkelijke investering in Lawo-technologie helpt hen tien jaar later nog steeds te besparen.”

Uitbreiding

Voor dit project breidde So Drama! hun Nova17 uit met extra I / O-kaarten om nieuwe externe bronnen aan te kunnen, zoals het inbrengen van telefoonlijnen in de routers en het leveren van externe uitgangen aan nieuwe IP-codecs. Ze breidden ook hun bewakingssysteem uit door VisTool-bedieningselementen op het scherm te combineren en te waarschuwen met de stiltedetectie functies die in de router zijn ingebouwd; de hele workflow, van studio tot uitzending, wordt nu automatisch bewaakt en bestuurd door de Nova17.

Upgrade

De So Drama studio-upgrade werd uitgevoerd door Lawo-distributeur Broadcast Communications International Ptd Ltd (BCI), die de wederopbouw coördineerde, systeemintegratie voor codecs, telefoonsystemen en andere audioapparatuur van derden leverde en ook technische ondersteuningsdiensten levert. “Lawo streeft er voortdurend naar om voorop te lopen in baanbrekende nieuwe uitzendingstechnologieën. Deze installatie brengt een nieuwe en flexibele workflow voor radio-operaties in Singapore, waarbij virtuele menging wordt gebruikt om de mogelijkheden van traditionele mengers te versterken en uit te breiden”, aldus Tan.

Het So Drama-project is de eerste radio-installatie in Singapore met virtuele mengtechnologie en de tweede dergelijke installatie in Zuidoost-Azië. De andere is Astro Radio in Maleisië – ook een gebruiker van Lawo virtuele mengoplossingen. Ga voor meer informatie over Lawo-producten en wereldwijde distributeurs naar www.lawo.com.

Lees voortgang

Delen met anderen