Sony lanceert de compacte FX3: een full-frame camera voor filmische expressie

Sony lanceert de compacte FX3: een full-frame camera voor filmische expressie

De meest compacte en lichtste Cinema Line-camera voor makers die streven naar nieuwe filmische vrijheid met groot bedieningsgemak

Belangrijkste productkenmerken FX3:

·        10,2 megapixel full-frame CMOS Exmor R-back-illuminated sensor en BIONZ XR-beeldverwerkingsprocessor

·        Ultrahoge gevoeligheid met ISO-bereik tot 409.600 voor omstandigheden met zeer weinig licht en een dynamisch bereik van meer dan 15 stops

·        S-Cinetone-sfeerprofiel, geïnspireerd op het Venice-kleurpallet, ook gebruikt in FX9- en FX6- Cinema Line-camera’s, en opnemen tot 4K 120p

·        Compact en lichtgewicht bodyontwerp met uitstekende bedienbaarheid voor handheld-opnamen en opnamen met een gimbalstabilizer

·        Behuizing met meerdere schroefgaten (1/4-20 UNC) maakt het eenvoudig om accessoires te monteren

·        Afneembare XLR-handgreep met twee keer XLR-TRS audio input

·        “Active Mode”-beeldstabilisatie voor een zeer stabiel beeld bij het filmen uit de hand

·        Fast Hybrid-autofocus, Touch Tracking (realtime tracking) en realtime Eye-AF, ook gebruikt in Alpha-camera’s

·        Ononderbroken 4K 60p-opnamen (Continu) door effectieve warmteafvoer en ingebouwde ventilator 

Sony kondigt vandaag officieel de FX3 camera (model ILME-FX3) aan. Dit model biedt het beste van Sony’s digitale cinematechnologie met de geavanceerde functies van Alpha-camera’s. Als nieuwste toevoeging aan de Cinema Line van Sony garandeert de FX3 filmische expressie, professionele bedienbaarheid en betrouwbaarheid in één compact en lichtgewicht apparaat.

De FX3 voorziet in de behoeften van jonge makers die nieuwe manieren zoeken om hun creatieve visie te uiten. Dit model biedt perfecte focusprestaties, optische beeldstabilisatie, uitstekende opnamenprestaties uit de hand en een optimale warmteafvoer voor lange 4K 60p beeldopnamen. De FX3 garandeert hoogwaardige beeldkwaliteit onder alle omstandigheden en is eenvoudig door één persoon te bedienen. Dit alles is gebundeld in een compacte en lichte behuizing die prestaties en mobiliteit biedt om te voorzien in een groeiende behoefte om zeer hoogwaardige content vast te leggen.

“De FX3 is ontworpen om creatieve visie in werkelijkheid om te zetten”, aldus Yann Salmon Legagneur, Director Product Marketing, Digital Imaging, Sony Europe. “De camera stelt makers in staat om hun visuele expressie naar de wereld van film te brengen in de meest hoogwaardige beeldkwaliteit. Via de Sony Cinema Line-serie blijft Sony content creators in de hele wereld ondersteunen.”

Filmische expressie

De FX3 beschikt over Sony’s meest geavanceerde beeldsensortechnologie voor hoge verwerkingssnelheden en een fantastische beeldkwaliteit. De full-frame CMOS Exmor R-back-illuminated sensorbiedt (naar schatting) 10,2 effectieve megapixels voor filmopnamen en 12,1 effectieve megapixels voor foto’s. Dit garandeert samen met de BIONZ XR-beeldverwerkingsprocessor een hoge gevoeligheid en weinig ruis in het gevoeligheidsbereik van de camera. Het standaard ISO-bereik van de camera is 80 tot 102.400 (uitbreidbaar tot 409.600 bij het opnemen van film), en het dynamische bereik is een indrukwekkende 15+ stops.

Filmmakers creëren eenvoudig een filmische sfeer zonder postproductie met S-Cinetone. Deze beeldprofielen zijn gelijk aan die van de FX6- en FX9-Cinema Line-camera’s en spelen in op de toenemende behoefte aan expressievere diepte.

De FX3 kan 4K opnamen tot 120 beelden per seconde vastleggen. Buitengewoon vloeiende 5x (max.) slowmotionopnamen bij QFHD-resolutie (3840 x 2160) met autofocus bieden nieuwe expressieve mogelijkheden.

Gebaseerd op het VENICE-kleurpallet van de beroemde Sony VENICE-camera garandeert S-Cinetone natuurlijke middentonen, plus zachte kleuren en prachtige highlights die essentieel zijn voor filmische expressie.

Bewegingsvrijheid onder alle omstandigheden

Deze compacte en lichte Cinema Line-camera is ontworpen voor meer bewegingsvrijheid en weegt slechts 715 gram, inclusief batterij en geheugenkaarten. De behuizing is 77,8 mm hoog, 129,7 mm breed en 84,5 mm diep. Deze full-frame camera heeft een design dat zeer geschikt is voor opnamen uit de hand en met een gimbalstabilizer. De cameragreep is zorgvuldig ontworpen om optimale flexibiliteit, stabiliteit en comfort voor lange opnamen te bieden.

De behuizing van de FX3 is ontworpen voor mobiliteit en efficiëntie. De camera is voorzien van vijf schroefgaten (1/4-20 UNC) voor accessoires maar is licht genoeg voor bediening vanuit de hand, evenals om te dragen en op te zetten. De FX3 is daardoor uitstekend inzetbaar voor handheld filmen. De meegeleverde XLR-handgreep kan zonder speciaal gereedschap aan de behuizing worden bevestigd via de Multi Interface Shoe. De body beschikt ook over drie extra schroefgaten voor accessoires: twee op de bovenkant en één aan het uiteinde. Zo kunnen externe monitors, recorders, draadloze microfoonontvangers of andere accessoires of uitbreidingen veilig worden bevestigd.

Om hoogwaardige audio te garanderen biedt de XLR-handgreep twee XLR/TRS-audio-inputs voor de FX3. Digitale audiobronnen kunnen met een optionele XLR-microfoon direct worden overgedragen naar de camera, voor een uitstekende audiokwaliteit. De camera-instellingen bieden diverse audio-opnameformaten zoals 24-bits 4-kanaals opnamen. Aangezien de XLR-adapter is geïntegreerd in de handgreep zijn extra kabels of batterijen niet nodig. Dit garandeert maximale opnamevrijheid voor de content creator, weinig ruis, en gebruiksgemak bij op- en afbouwen.

De FX3 biedt Fast Hybrid-autofocus (AF) door gebruik te maken van een 627-punts brandpuntsvlak fasedetectiesysteem. Met behulp van artificial intelligence (AI) zorgt de “Real-time Tracking” van de FX3 voor een nauwkeurige scherpstelling. Tevens kan het beoogde object eenvoudig worden geselecteerd door het op het scherm aan te raken wanneer “Touch Tracking” is ingeschakeld. De AF-functies van de FX3 bieden tevens realtime Eye-autofocus voor zowel mens als dier. De camera detecteert dit zelfs als het object in een steile hoek naar boven of beneden kijkt. Bij gebruik van realtime tracking worden de ogen en het gezicht van het object gedetecteerd en in realtime met extreem hoge precisie vastgezet.

Naar aanleiding van feedback van professionals zijn nieuwe AF-functies geïntegreerd en verbeterd. Dit zijn onder meer de AF-overgangssnelheid, AF Subject Shift Sensitivity, een intuïtievere bediening en AF-ondersteuning tijdens handmatig scherpstellen. Deze AF-functies zijn toegevoegd om stabiel, flexibel en nauwkeurig te kunnen scherpstellen in elke situatie en zijn eenvoudig te bedienen voor solo shoots.

Voor eenvoudig filmen zonder statief beschikt de FX3 over optische beeldstabilisatie over 5 assen in de body. Dit is zeer effectief voor filmen uit de hand. Via de Active Mode blijft de camera altijd stabiel dankzij een innovatieve stabilisatie-eenheid en gyrosensoren. Tijdens gebruik van deze modus filmt de camera in ieder formaat, inclusief 4K. De innovatieve beeldstabilisatie in de FX3 is beschikbaar bij een groot aantal Sony E-mount-lenzen. Bovendien registreert de FX3 metadata voor beeldstabilisatie waarmee tijdens postproductie in Catalyst Browse/Prepare nog meer praktische aanpassingen kunnen worden gedaan.

Uitbreidbaarheid en bedieningsgemak voor content creators

Bedieningsgemak

Bij het ontwerpen van de FX3 zijn geen compromissen gesloten als het gaat om professionele controle en bedieningsgemak. De sneltoetsen bevinden zich op de handgreep en op de bovenkant van de behuizing. Functies zoals ISO, diafragma en aanpassing van witbalans zijn eenvoudig aan te passen. Dankzij het design kunnen filmmakers de knoppen met hun rechterhand bedienen en de lens prettig met links vasthouden. Er zijn maar liefst 140 functies toewijsbaar aan 15 aangepaste knoppen voor meer efficiëntie.

Met de zoomhendel aan de bovenkant van de handgreep zijn alle compatibele aangedreven zoomlenzen eenvoudig te bedienen. Tevens is Clear Image Zoom te gebruiken met onaangedreven zoom en prime-lenzen. Deze hendel vereenvoudigd vloeiend zoomen ten opzichte van inzoomen met een handmatige zoomring en vermindert het aantal lenzen dat nodig is voor veel projecten.

De opnamelampen (tally) bevinden zich aan de voor- en achterkant van de FX3 camera, zodat de filmmaker eenvoudig kan zien wanneer de camera draait. Aan de zijkant is een in meerdere hoeken uitklapbaar lcd-aanraakscherm geïntegreerd. De camera is zeer gebruiksvriendelijk en geschikt voor opnamen met gimbalstabilizer. Dit biedt filmen vanuit ingewikkelde posities, handheld bediening, etc.

De flexibele belichtingsmodus biedt net als andere FX-camera’s de mogelijkheid om eenvoudig te schakelen tussen ‘Auto’ en ‘Handmatig’. Gebruikers passen eenvoudig instellingen aan voor diafragma, sluitersnelheid, en ISO. Kort drukken op de toegewezen aangepaste knoppen maakt schakelen mogelijk tussen vergrendelen van de knop/handmatig, en lang drukken op de aangepaste knoppen zorgt voor aan-/uitschakelen van Auto setting.

Betrouwbaarheid

Makers hebben meer nodig dan geraffineerde functies en prestaties; ze hebben ook behoefte aan betrouwbaarheid en duurzaamheid. De CX95900 combineert een ventilator voor actief koelen met effectieve warmteafvoer zodat het mogelijk is om ononderbroken 4K 60p-opnamen te maken zonder thermische uitschakeling. De recent ontwikkelde ventilator zorgt voor een zeer efficiënte koeling.

De nieuwe camera heeft een stof- en vochtwerend design en een duurzaam frame van magnesiumlegering. Bovendien maakt USB PD (Power Delivery) snel opladen mogelijk voor ononderbroken opnamen.

Professionele video-workflow

De FX3 is compatibel met verschillende opnamefuncties zoals S-Log3-gamma met S-Gamut3.Cine kleurprofiel. Dit garandeert rijke kleuren, behoud van gradatie in een groot dynamisch en breed kleurenbereik. Het apparaat ondersteunt ook intern opnemen in XAVC S- en XAVC S-I-formaten in 4K (QFHD) en FHD, en XAVC Hs-formaat (MPEG-H HEVC/H.265, alleen 4K). 4K/60p-video in 10-bit 4:2:2 of 16-bit RAW-formaat kan worden uitgevoerd naar een externe recorder via de HDMI type A-poort van de FX3.

Deze nieuwe camera beschikt over twee CFexpress type A-compatibele mediaslots. Deze slots garanderen hoge lees- en schrijfsnelheden in de compacte camerabody. CFexpress type A-kaarten zijn perfect voor het continue schieten 4K 120p filmopnamen. Dankzij de hoge schrijfsnelheden wordt het buffergeheugen van de camera ontlast en kan de content creator efficiënt blijven werken. De gegevensoverdracht naar een pc is 1,7 keren sneller dan bij een SD-kaart. De mediaslots kunnen tevens in relay-modus werken om langer continu bij hoge bitsnelheden gegevens op te nemen.

De nieuwe camera is ontwikkeld met geavanceerde connectiviteitsfuncties om professionele makers beter te ondersteunen. De FX3 beschikt over snelle draadloze LAN-functionaliteit (2,4 GHz- of 5 GHz-band) en een bekabelde LAN-verbinding via een compatibele USB-naar-Ethernet-adapter. Deze camera ondersteunt tevens opnamen op afstand via de applicatie ‘Imaging Edge Desktop’ “Remote” via wifi, of Superspeed USB 5Gbps-verbinding via USB Type-C.

Over Cinema Line

Met Cinema Line introduceert Sony een nieuwe serie zeer hoogwaardige cameraproducten voor content creators. Cinema Line brengt Sony’s expertise samen op het gebied van beeldkwaliteit, oog voor detail, technologie en passie voor digitale cinema. De camera’s binnen deze serie staan garant voor hoogwaardige cinematografische beelden.

Sony heeft onder meer de bedienbaarheid en betrouwbaarheid van de camera’s geoptimaliseerd om te voldoen aan de behoeften van de veeleisende professionals. De Cinema Line serie gaat verder dan de specificaties van basisfilmcamera’s en professionele camcorders.

Een aantal producten van de huidige Sony line-up zijn reeds opgenomen binnen Cinema Line. Dit zijn onder meer de VENICE en FX9 camera’s. De Sony VENICE is zeer populair voor documentaires en dramaproductie. Met het toevoegen van de nieuwe FX3, de meest compacte camera in de serie, biedt Sony een volledig assortiment van veelzijdige creatieve hoogwaardige tools voor het vertellen van alle soorten visuele verhalen.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe FX3 camera is vanaf maart beschikbaar in de Benelux voor € 4700.

Kijk voor een productvideo over de nieuwe camera op: https://youtu.be/AXadUcPdCTo

De persconferentie over de FX3 en Cinema Line is hier te bekijken: https://www.sony.nl/alphauniverse/stories/new-cinematic-freedom

Surf voor meer productinformatie naar: https://www.sony.nl/electronics/cameras-met-verwisselbare-lens/ilme-fx3

Meer op Sony α-Universe

Sony Imaging biedt het α-Universe platform in de Benelux. Deze interactieve website biedt een platform voor de verhalen en het werk van Sony α-ambassadeurs. Op α-Universe staan onder meer uitgebreide profielen, foto’s en videocontent. Tevens biedt het platform tutorials, een lokale evenementenkalender en is het laatste Sony nieuws te raadplegen Het α-Universe platform bestaat uit meer dan 70 Sony ambassadeurs. Kijk op https://www.sony.nl/alphaunive… voor meer informatie.

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een creatief entertainmentbedrijf met een duurzame technologische basis. Van game- en netwerkservices tot muziek, films, elektronica, semiconductors en financiële diensten – het doel van Sony is om de wereld te verrijken met emotie via creativiteit en technologie. Voor meer informatie, bezoek: http://www.sony.net

Lees voortgang

Delen met anderen