Sony zet de toon voor foto en video met 33-megapixel α7 IV full-frame camera

Sony zet de toon voor foto en video met 33-megapixel α7 IV full-frame camera

De ultieme tool voor content creators met veel nieuwe functies en optimaal gebruiksgemak

Sony introduceert de nieuwe α7 IV full-frame camera (model ILCE-7M4). Alle innovaties op het gebied van beeldsensoren komen samen in deze camera. De α7 IV is uitgerust is met een back-illuminated Exmor R CMOS-beeldsensor met een resolutie van 33 MP en een ruim ISO-gevoeligheidsbereik.

De α7 IV is de nieuwe standaard voor full-frame camera’s met geweldige beeldkwaliteit voor foto en video. Deze camera herdefinieert de ‘basis’ die was neergezet door de Alpha 7 III. Het nieuwe model is uitgerust met de nieuwste BIONZ XR-processor en uitstekende AF-functies afkomstig van de Alpha I. De α7 IV biedt tevens verschillende nieuwe functies waaronder aansturing van de camera op afstand.

Dankzij deze eigenschappen en de compacte behuizing is de α7 IV een veelzijdige en toegankelijke camera voor alle soorten creators. Voor de professional, maar ook voor de hobbyist; van fotografen, videografen tot multimediamakers en andere beeldprofessionals.

Fotografen

Natuurfotograaf Gustav Kiburg heeft de Sony Alpha 7 IV onlangs getest op het Duitse eiland Helgoland. Hier broedt onder andere de Jan-van-gent en het eiland is een belangrijke tussenstop voor vogels die weer naar het zuiden trekken. In onderstaande video laat Gustav zien dat hij onder alle omstandigheden kan fotograferen met de Alpha 7 IV en de bijzondere Eye AF functies voor vogels.

Landschapsfotograaf Albert Dros mocht eveneens de camera uitproberen: “De A7 IV voelde voor mij gelijk goed door zijn nieuwe stevigere body. Alles is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Voor mij vooral belangrijk: de nieuwe 33 Megapixel sensor met het goede Dynamische Bereik en goede hogere ISO prestaties. Dit in combinatie met de optische beeldkwaliteit van de G-Master-lenzen maken De A7 IV voor mij simpelweg de beste allround camera”, aldus Albert Dros, Sony Imaging Ambassador. Bekijk de foto’s van Albert en lees zijn blog over de nieuwe camera op: www.albertdros.com

Innovatie kent geen grenzen
De nieuwe α7 IV is de ultieme hybride camera met fantastische beeldkwaliteit. De camera biedt hoogstaande foto- en videobeelden, een perfecte autofocus en uitstekende bedienbaarheid en workflow.

De body is ontwikkeld met oog voor het milieu door gebruik te maken van Sony’s gerecyclede SORPLAS plastic. Tevens produceert Sony haar verpakkingen volgens het maatschappelijk verantwoorde ‘Made to be remade’-filosofie. De verpakking is gemaakt van recycleerbare materialen en bevat minder plastic.

Uitstekende beeldkwaliteit
Deze camera heeft een nieuwe 33MP full-frame back-illuminated Exmor R CMOS-beeldsensor. Deze biedt superieure beeldkwaliteit en een ruim ISO-gevoeligheidsbereik (uit te breiden tot ISO 50-204.800). Dankzij de hoge resolutie is de camera in staat tot soepele overgangen en fraaie details en texturen van het object. Het dynamische bereik van 15 stops garandeert een breed expressief bereik en de Creative Look-instellingen helpen om moeiteloos originele looks voor foto en video te creëren.

Nog betere AF-prestaties
De nieuwste BIONZ XR processor is afkomstig van het paradepaardje Alpha 1. Deze levert een razendsnel AF en continue opnamen met 10fps met AF/AE-tracking en een grote buffer. De nieuwe α7 IV systeemcamera is uitgerust met Real-Time Tracking en heeft 759 fasedetectie AF punten. Dit AF-systeem dekt ongeveer 94% van het frame, waardoor een betrouwbare scherpstelling en tracking mogelijk is zelfs bij snelle bewegende objecten. Bovendien kan Real-Time Eye AF nu voor het eerst de ogen van vogels en dieren volgen voor foto’s en films. Dit was voorheen enkel mogelijk voor het menselijk oog. De detectienauwkeurigheid voor het menselijk gezicht en ogen is ook ongeveer 30% verbeterd vergeleken met Alpha 7 III.

Geavanceerde filmtechnologie
De α7 IV is uitgerust met professionele technologie uit de filmindustrie. Zo is S-Cinetone overgenomen van Sony’s Cinema Line-camera’s. Deze wordt door een groot aantal filmmakers en content creators gebruikt en biedt een indrukwekkende filmische look. De camera kan filmbeelden van hoge kwaliteit produceren in 4K 60p in Super 35 mm en 4K 30p-opnamen met 7K-oversampling in fullframemodus. Ook is S-Log 3 beschikbaar voor maximale flexibiliteit in kleurgradatie.

De nieuwe camera biedt 10-bits diepte en 4:2:2 kleurensampling voor natuurlijke overgangen, XAVC S-I intraframecodering voor efficiëntere bewerkingsworkflows en XAVC HS voor een dubbele compressie-efficiëntie.

Wanneer je een Sony E-mount-lens gebruikt, biedt de α7 IV unieke AF-functies. Dit zijn functies zoals AF Assist dat focusovergangen ondersteunt wanneer AF wordt gebruikt en Focus Map dat scherptediepte visualiseert. Voor de eerste keer in de Alpha-serie is de nieuwe camera voorzien van ‘Breathing Compensation’ om focusademhaling tegen te gaan en een consistente kijkhoek te garanderen wanneer de focus verandert. Deze functie kan in- en uitgeschakeld worden.

Betere bedienbaarheid als een echt hybride model
De α7 IV is een echte hybride foto- en filmcamera met veel bedieningsgemak en betrouwbaarheid. Zo kan eenvoudig geschakeld worden tussen foto en film via de nieuwe menu-interface. Ook is een functiekiezer met twee lagen toegevoegd. De onderste laag is voor het selecteren van Foto/Film/S&Q en de bovenste voor Auto/P/A/S/M en MR (Memory Recall).

De gebruiker kan snel speciale instellingen selecteren en wisselen tussen de functies. Het 5-assig in-body beeldstabilisatiesysteem van de α7 IV is afgestemd op de 33 MP sensor en is in staat met 5,5 stops te compenseren. De camera heeft een verbeterde grip voor meer comfort en een CFexpress A-compatibele kaartsleuf om snel media weg te kunnen schrijven. Bovendien biedt de OLED Quad-VGA-viewfinder met 3,68 miljoen punten een 1,6 keer betere resolutie dan de viewfinder van de Alpha 7 III. De gebruiker kan profiteren van de verbeterde live-view beeldkwaliteit die valse kleuren minimaliseert en de resolutie verbetert.

Dankzij het nieuwe design van de camera kunnen videografen meer dan een uur continu 4K 60p 10-bits 4:2:2 video’s opnemen. Optische ‘Active Mode’-beeldstabilisatie helpt bij het maken van professionele video-opnamen. Gebruikers kunnen zowel het kantelbare LCD-aanraakscherm aan de achterkant van de camera gebruiken (3.0-inch – ong. 1,03 miljoen dots) als de REC-knop aan de bovenkant van de camera.

De behuizing van de α7 IV is gemaakt van magnesiumlegering voor maximale stevigheid en minimaal gewicht. De vernieuwde structuur en lensafsluitknop zorgen daarnaast voor betere stof- en vochtbestendigheid.

Verbeterde workflow
De α7 IV biedt een aantal connectiviteitsopties zoals streaming en het live delen van hoogwaardige content. Dit draagt bij aan de toenemende behoefte aan realtime communicatie op afstand zonder verlies aan beeld- en geluidskwaliteit. De verbinding tussen de camera en de mobiele applicatie Imaging Edge Mobile is vereenvoudigd via Bluetooth. Tevens is snelle gegevensoverdracht mogelijk via 5 GHz/2.4 GHz Wi-Fi.

De camera heeft een nieuwe functie genaamd ‘Shot Mark’ voor eenvoudige toegang tot gemarkeerde scènes in een videoclip. Dit kan zowel in de camera als in Sony’s Catalyst Browse/Prepare-applicaties.

UVC (USB Video Class) en UAC (USB Audio Class) maken van de α7 IV een uitstekende livestreaming camera wanneer deze is verbonden met een computer of smartphone. De camera biedt 4K 15p en 1080 FHD 60p. De digitale audio-interface van de α7 IV kan worden gekoppeld aan een groot aantal microfoons en accessoires om een hoge geluidskwaliteit te leveren.

Sony is voornemens een nieuwe clouddienst aan te bieden, “AI Video Editing Studio”. Deze biedt automatische bewerkingen met AI-technologie. Om content creators in staat te stellen zich te richten op de creatieve taken, voert “AI Video Editing Studio” automatisch een eerste editing uit in de cloud met behulp van AI-technologie. Sony blijft een grote verscheidenheid aan beeldvormingservaringen en -diensten aanbieden via de actieve integratie en verbetering van camera’s, cloud en AI.

Ontworpen met het oog op duurzaamheid
Sony zet in op het milieu volgens het “Road to Zero” programma. Het milieu speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het design van de camera, de productie en de verpakking van de α7 IV. De camera gebruikt gerecycled plastic genaamd SORPLAS. Dit materiaal is niet afhankelijk van niet-hernieuwbare grondstoffen en wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie (zoals zonne-energie). Voor de productverpakking worden recycleerbare materialen met minder plastic gebruikt.

“Met de introductie van de Alpha 7 III toonden we aan waartoe een full-frame camera in staat is en nu is het tijd om deze grenzen opnieuw te definiëren”, aldus Stephanie Goessens, Marketing Manager Digital Imaging bij Sony Benelux. “De α7 IV brengt het allerbeste van Sony’s beeldvormingstechnologie samen om een fantastische ervaring voor zowel fotografie als videografie te bieden. Het betekent dat content creators precies kunnen vastleggen wat ze willen, in elke situatie waarin ze zich bevinden.”

Flitsers voor het Alpha Lighting System: HVL-F46RM en HVL-F60RM2
Sony introduceert tevens twee nieuwe draadloze flitsers. De HVL-F60RM2 met GN 60 en een bereik van 20-200 mm en de HVL-F46RM met GN 46 en een bereik van 24-105 mm. Deze systemen bieden meer controle en een verbeterde snelle en intuïtieve bedienbaarheid. Ze zijn speciaal ontworpen voor de behoeften van zowel professionals als ervaren content creators. Deze systemen werken uitstekend samen met de α7 IV om het ultieme Alpha Lighting System te creëren. Beide flitsers bieden verbeterde flitsprestaties bij continu opnamen tot 200 keer bij 10 frames per seconde voor de HVL-F46RM en 60 keer voor de HVL-F60RM2.

Het geoptimaliseerde flitsalgoritme zorgt ervoor dat beide flitsers bestand zijn tegen oververhitting. De vier Ni-MH-batterijen (Nikkel-metaalhydride) garanderen tot 240 flitsen met een recycletijd van 1,7 seconde voor de HVL-F60RM2 en 320 flitsen met een recycletijd van 2,0 seconde voor de HVL-F46RM.

In combinatie met een Alpha-camera kunnen gebruikers optimaal profiteren van de unieke communicatie en systeemvoordelen van het Alpha Lighting System. Met de α7 IV is het bijvoorbeeld mogelijk om te meten met P-TTL-flitscontrole voor elk frame in Mid- en Hi- continumodus. Tevens biedt deze combinatie Lo-continumodus en is de vertragingstijd voor de flitser verkort om gezichtsuitdrukkingen en bewegingen van het object vast te leggen.

In combinatie met de Alpha 1 biedt de HVL-F60RM2 hoogwaardige continu-opnamen tot 20fps. De externe flitsbatterijadapter FA-EBA1 levert tot ongeveer 20 flitsen per seconde voor een periode van meer dan 10 seconden. Wanneer Alpha 1 wordt gebruikt met flitsers van Sony kunnen gebruikers synchroniseren tot 1/400 sec sluitertijd tijdens opnames in de fullframemodus. Bovendien zijn met de stille elektronische sluiter van de camera stille flitseropnamen mogelijk wanneer absolute stilte is vereist.

Andere systeemvoordelen van de HVL-F46RM en HVL-F60RM2 met een Alpha-camera zijn:

  • Flitsparameters direct gecontroleerd vanuit het menu van een ondersteunde camera
  • Flitsercontrole gelinkt aan gezichtsdetectie door de camera
  • Automatische correctie van witbalans op basis van de kleurtemperatuurinfo van de flitser

Beide flitsers bieden daarnaast meer stevigheid en bedieningsgemak. De Multi Interface-schoe met metalen voet zorgt voor meer stevigheid en betrouwbaarheid. Dankzij de schoenafdichting zijn de flitsers beter bestand tegen stof en vocht. Het mechanisme met roterende kop van de HVL-F60RM2 is ook verbeterd. Tevens is “Quick Shift Bounce” voorzien om flexibele plaatsing en optimale lichtbediening te bieden. Dit om onbedoelde veranderingen van de stuiterhoek te voorkomen.

De flitsers ondersteunen draadloze radiocommunicatie en kunnen tot 15 flitsers en/of receivers in 5 groepen controleren via draadloze radiocommunicatie. Dit biedt meer flexibiliteit van de verlichtingsbediening.

Prijzen en beschikbaarheid
De nieuwe α7 IV is vanaf december 2021 beschikbaar in de Benelux voor € 2800 (body only) of € 3000 in combinatie met de SEL2870 lens. De PCK-LG2, een glazen schermbeschermer zal eveneens verkrijgbaar zijn.

De HVL-F60RM2 flitser is vanaf november verkrijgbaar in de Benelux voor € 650.

De HVL-F46RM flitser is vanaf november verkrijgbaar in de Benelux voor € 430.

De camera is ook compatibel met de Camera Remote Software Development Kit (SDK).

Via deze link zijn alle productafbeeldingen en andere interessante content te downloaden.

Bekijk via onderstaande video de First Look van de Alpha 7 IV van Sony Europa.

Meer op Sony α-Universe
Sony Imaging biedt het α-Universe platform in de Benelux. Deze interactieve website biedt een platform voor de verhalen en het werk van Sony α-ambassadeurs. Op α-Universe staan onder meer uitgebreide profielen, foto’s en videocontent. Tevens biedt het platform tutorials, een lokale evenementenkalender en is het laatste Sony nieuws te raadplegen Het α-Universe platform bestaat uit meer dan 70 Sony ambassadeurs. Kijk op www.sony.nl/alphauniverse voor meer informatie.

Lees voortgang

Delen met anderen