Surganova verblindt met Titan Tubes

Surganova verblindt met Titan Tubes

Lichtontwerper Vladimir Lyubimov blijft Astera Titan Tubes gebruiken als een belangrijke verlichtingsfunctie voor concerten van de veelgeprezen Russische rockmuzikant, zanger en dichter Svetlana Surganova.

De meest recente – alweer daterend van eind 2020 in verband tijdelijke versoepelingen destijds –  vond plaats in het stadhuis van Crocus in het Krasnogorsky-district van Moskou. Surganova i Orkestr (Surganova & Orchestra) – een van de meest populaire touracts in Rusland – presenteerde hun ‘In Contrast’-programma aan een volledig live publiek op de locatie nadat de show op korte termijn was verplaatst van de beroemde Club uit 1930, ook in Moskou, naar de grotere zaal met een capaciteit van 7300.

Concertomgeving

Omdat Vladimir en zijn crew van plan waren om hun meest recente reizende verlichting en decorontwerp vanaf begin 2020 te gebruiken, stonden ze voor de uitdaging om hun productiewerk in de nieuwe ruimte te laten werken. Blij om na zoveel maanden van livestreams en studio-opnames weer in een concertomgeving te werken, genoten hij en de hele productieploeg van verhuurbedrijf ZavodShow. “Zestien Astera Titan Tubes klinken niet als een heleboel lichten”, merkte Vladimir op, “maar dit is meer dan genoeg om een ​​standaard podiumgebied te vullen.” Ze werden gebruikt in combinatie met andere verlichtingsarmaturen en bewegende lichten op het tuig.

De Titan Tubes werden ingezet om drie lagen diepte te creëren – sommige zaten op hun vloersteunen en waren rond Surganova en haar zesdelige band gepositioneerd, terwijl andere op verschillende hoogtes waren vastgemaakt aan een boog van acht totemtorens op het podium. Al deze elementen voegden nieuwe visuele dimensies toe aan het podium.

Ruimte opnieuw definiëren

“In wezen hebben de Titan Tubes me geholpen om de ruimte opnieuw te definiëren, zodat het een intieme omgeving zou kunnen worden wanneer dat nodig was en ook een groot en krachtig arena-podium het volgende moment”, aldus Vladimir, die een van de eerste tourende LD’s in Rusland is die begon met het opnemen van Titan Tubes in zijn ontwerpen.

Zijn associatie met het merk komt voort uit een Prolight + Sound expo in Frankfurt een paar jaar geleden, toen hij samenwerkte met verhuurbedrijf Vader Group en zij de Tubes voor het eerst zagen. Kort daarna kocht het bedrijf enkele Astera AX1 Pixel Tubes en Vladimir gebruikt deze en Astera sindsdien. Hij schat dat ze nu in 80% van zijn ontwerpen voorkomen. “Ze zijn volledig draagbaar”, zegt hij over de Titan Tubes, “zo snel en gemakkelijk te installeren, en ze kunnen voor meerdere scenario’s worden gebruikt. De limiet is eigenlijk maar de verbeelding van een persoon! Deze voordelen maken ze ook tot een uitermate tastbare lichtbron.”

Hij schat dat het optuigen van de Titan Tubes op het podium ongeveer 15 minuten in beslag neemt op een gemiddelde dag van een optreden – waarvan 10 minuten kan worden besteed aan het vinden van een optimale positionering. Voor controle werden de Titan Tubes voor dit concert in 16-pixel RGBW-modus gedraaid via de AsteraBox ART7 CRMX-interface tussen lichten en controller.

Visuele concept

Voor Surganova i Orkestr gebruikt Vladimir Astera Titan Tubes sinds zijn allereerste optreden als LD van de band in Moermansk. “Ze hielden allemaal van de producten en het idee om ze op het podium te gebruiken”, legde hij uit, dus Titan Tubes werd een hoeksteen van hun toerende visuele concept.

In navolging van de creatieve opdracht van Svetlana Surganova om ‘de emotie en het gevoel’ van de uitvoering te maximaliseren, vond Vladimir talloze manieren om Titan Tubes te gebruiken. “De kleuren, overgangen, pixelmapping, effecten en de bijna oneindige mogelijkheden om te experimenteren”, mijmerde hij.

Hoofdrol voor Titan Tubes

Tijdens een van de kenmerkende nummers van de artiest, ’Korabli’, zijn de meeste lichten uit, domineert de duisternis het podium en staat de band met hun rug naar het publiek dat alleen het herhalende geluid van vallende waterdruppels kan horen en alleen de scherpe verticale lijnen van de upstage Titan Tubes gloeien in een krachtige cyaankleur.

Naarmate het nummer vordert, wordt het geluid van trapsgewijze regendruppels intenser, en de Titan Tubes beginnen ook regen na te bootsen met pixelmapped effecten, terwijl de blauwe tinten plaats maken voor flikkerend wit terwijl het hele podium en auditorium wordt ondergedompeld in het water, wat het hoofdthema is van het lied.

Ondanks alle onvoorspelbaarheid van 2020, had Surganova i Orkestr een druk jaar met het opnemen van een nieuw album dat later dit jaar zal verschijnen. Verhuurbedrijf ZavodShow is een technische partner van Surganova i Orkestr voor de lange termijn en ze bieden volledige technische ondersteuning voor alle toervoorstellingen die meestal een grote verscheidenheid aan locaties in heel Rusland omvatten. Onnodig te zeggen dat iedereen ernaar uitkijkt om binnenkort weer met deze artiest op pad te gaan.

Foto: Roman Makaov

 

Lees voortgang

Delen met anderen