Terugblik op ISE 2023

Terugblik op ISE 2023

Integrated Systems Events maakte bekend dat ISE 2023 in Barcelona 58.107 unieke bezoekers uit 155 landen heeft getrokken, naast een recordbezetting in de hotels, bars en uitgaansgelegenheden van de stad. Het verklaarde ook dat exposanten een ongeëvenaarde toeloop op hun stands meldden op wat de grootste ISE-showvloer ooit was.

“Het is een buitengewone week geweest en het is voor ons enorm bevredigend om terug te kijken en te beseffen dat we een uitzonderlijke show hebben geleverd voor onze industrie en de prachtige stad Barcelona”, zei Mike Blackman, managing director van Integrated Systems Events. “We hebben ongekende bezoekersaantallen gehad voor de show en er was zoveel inspirerends te zien en te horen. We hadden het bezoek van de Spaanse koning op dinsdag en de president van Catalonië op donderdag. Deze week op ISE 2023 bevestigt dat we gerust kunnen zeggen dat de wereldwijde AV- en systeemintegratie-industrie weer helemaal terug is.”


De eerste dag van de show noteerde het hoogste aantal bezoekers ooit op de openingsdag van een ISE-show, bezoekers die de grootste ISE-showvloer ooit (56.870 m²) konden bezoeken met 6 hallen en de Audio Demo Rooms, waar onder andere muziekpionier Jean-Michel Jarre zijn nieuwste album onthulde.

AV&Stage was op de show aanwezig met een dubbele bezetting van het afgelopen jaar omdat toen al duidelijk was dat dit jaar nog weer groter zou worden. Dat succes, moeten we direct zeggen, is ook direct het probleem voor de bezoeker. Was het in de RAI in Amsterdam nog een soort puzzeltocht om iedereen te vinden die je wilde spreken en was het de uitdaging om een zo gunstig mogelijke route uit te stippelen, in Barcelona was dat anders. Aangezien iedereen iedereen wilde spreken en de hallen heel groot zijn en de afstanden dus ook werd het een soort marathon. Het kostte geen moeite binnen de kortste tijd je stappenaantal voor die dag te halen. Maar, en dat moet gezegd worden, het was wel de moeite waard. Veel bedrijven lieten hun tijdens de corona tijd ontwikkelde producten zien. Duidelijk was dat niemand had stilgezeten.

Panasonic

Als een van de eerste bedrijven hield Panasonic zijn persconferentie waarop een reeks nieuwe producten werd gepresenteerd. De nieuwe 1-chip DLP projectoren, de PT-REQ12-serie en PT-REZ12-serie 1-chip DLP-laserprojectoren™ leveren een helderheid tot 12.000lm, 4K-resolutie en 240Hz-projectiemogelijkheden. Deze projectoren zijn ontworpen om nieuwe immersieve productiemogelijkheden te bieden en de workflow voor de Location Based Entertainment-industrie te vereenvoudigen. Met de minimale latentie (6mS of minder) zijn de twee nieuwe series ideaal voor musea, immersieve ervaringen en tijdelijke installaties in rental & staging.

De PT REQ12-serie projector is ook ontworpen om met het optionele ET-SWR10 Real-Time Tracking Projection Mapping System te projecteren op snel bewegende objecten, speciaal voor interactieve toepassingen en voor podiumoptredens.

De PT-REQ12-serie met 8000lm-, 10000lm- en 12000lm-modellen zal beschikbaar zijn in Q2 2023, de PT-REZ12-serie met modellen van 8000lm, 10000lm en 12000lm in Q3 2023

De CMZ50 is een ultrakorte projector voor goed verlichte HyFlex leer- en vergaderruimten. Hij levert een 80-inch beeld vanaf ongeveer 1 cm (1/3 in.). De laserlichtbron ontwikkelt 5.200 lm met een dynamisch contrast van 3.000.000:1. De Watts-per-lumen efficiëntie is ongeveer 20% beter dan andere op lampen gebaseerde short-throw modellen, en er is geen onderhoud nodig aan de lichtbron of filter gedurende 20.000 uur.

Met de PT-MZ20K serie brengt Panasonic een lichtgewicht, compacte projector op de markt, de kleinste en lichtste LCD-projector ter wereld, met 20.000 lm. De helderheid is met 25% toegenomen ten opzichte van de 16.000 lm PT-MZ16KL. Door de grote helderheid is de PT-MZ20K serie geschikt voor toepassingen in helder verlichte ruimtes, van grootbeeldprojectie bij lezingen en seminars tot tentoonstellingspresentaties in musea.

Frameless, de grootste digitale immersieve kunstervaring van het Verenigd Koninkrijk, had enkele van zijn verbluffende visuele tentoonstellingen nagebouwd op de ISE-stand van Panasonic met behulp van RQ25K en RQ35K 3-Chip DLP-projectoren met hoge helderheid. Zien is echt geloven, want deze wijze van kunst presenteren was nog niet eerder gedaan.

Naast projectoren toonde Panasonic een heel gamma aan beeldschermen. Variërend van de CQE2 serie 4K entry level producten, SQ2H serie standaard producten tot de SQE2 serie high reliability producten. Daarnaast ook de EQ2-PCAP interactieve multi-touch professionele schermen met capacitieve touch technologie. Afhankelijk van de toepassing zijn deze nieuwe schermen verkrijgbaar in afmetingen van 43” tot 98”. Uiteraard is er een uitgebreide keuze in helderheid, aansluit- en installatiemogelijkheden.

Uit de Broadcast Pro AV ontwikkeling komt de Panasonic AW-UE160 4K PTZ-camera. Deze AW-UE160 kan worden gebruikt in uiteenlopende situaties inclusief het filmen van grootschalige evenementen en studio-opname en streaming. De hoge gevoeligheid van F14/2000 lx is gelijkwaardig aan een studiocamera. Ruisonderdrukking en verbeterde beeldkwaliteit worden gerealiseerd door de nieuw ontwikkelde beeldverwerkingsengine die ook in de LUMIX wordt gebruikt. Door een combinatie van verschillende functies, waaronder de Phase Detection Autofocus (PDAF) functie, een nieuwe functie in deze PTZ-camera die een snelle scherpstelling op bewegende onderwerpen mogelijk maakt, kan de camera video’s van hoge kwaliteit produceren in allerlei situaties, zoals opnamen op donkere plaatsen en opnamen van bewegende onderwerpen. Het nieuwe PTZ-mechanisme biedt een zeer nauwkeurig bedieningsgevoel terwijl de compacte behuizing behouden bleef

Uit dezelfde koker komt de nieuwe AK-PLV100GSJ 4K CINELIVE Studio Camera met PL Mount. De AK-PLV100GSJ is uitgerust met een groot formaat, 5,7K Super 35mm sensor en PL-lensvatting voor bioscooplenzen. De opnameframesnelheid is omschakelbaar naar Cinematic 24p/30p op 60p-systeem, zodat gemakkelijk kan worden geschakeld tussen een 24p/30pen een standaard 60p. Compatibiliteit met de 2/3-inch studio-camerasystemen van Panasonic maakt het gebruik van CCU’s (UCU600 en HCU250), ROP’s (HRP1010 en HRP1015) en andere accessoires mogelijk.

Sennheiser

Sennheiser was op de ISE2023 heel zichtbaar aanwezig met een grote stand waar veel te zien was. Bekend is natuurlijk het TeamConnect 2 systeem, het ceiling microfoonsysteem vlaggenschip van Sennheiser. Geschikt voor grote ruimtes tot 80 m2 is dit systeem met alle mogelijkheden een referentie.

Met de onthulling van TeamConnect Ceiling Medium, dat veel van de functies van het TeamConnect Ceiling 2 heeft, beschikt Sennheiser nu ook over een oplossing voor  middelgrote vergader- en collegeruimten tot 40 m2.

Om de installatie te vergemakkelijken maakte Sennheiser de Room Planner beschikbaar. Een handige tool waarmee de keuze van componenten vergemakkelijkt wordt. Je kunt ruimtes inrichten met meubilair en schermen en zien wat voor uitwerking een oplossing heeft in een bepaalde opstelling. Sennheiser geeft nadrukkelijk aan dat dit een eerste tool is en dat er de komende tijd meer hulpmiddelen ter beschikking komen.

MobileConnect is een op smartphones gebaseerde oplossing voor audiotoegankelijkheid. Het bestaat uit drie hoofdcomponenten: MobileConnect Station, de smartphone-gebaseerde MobileConnect App (beschikbaar voor iOS en Android) en de MobileConnect Manager.

Het MobileConnect Station wordt geïntegreerd in een WiFi-netwerk. Het ontvangt en distribueert audio met lage latentie tussen een presentator en maximaal 100 smartphones voorzien van de MobileConnect App. De MobileConnect Manager software is een single point of administration voor omgevingen die schaalbaarheid vereisen en meerdere MobileConnect Stations gebruiken. Sennheiser introduceerde hier in Barcelona de kostenloze toevoeging van een talkback functie voor MobileConnect, genaamd Audience Mic.

Ten slotte maakte Sennheiser bekend dat de TeamConnect Ceiling 2 en nieuwe TeamConnect Ceiling M Producten voortaan standaard geleverd worden met vijf jaar garantie.

@E Genelec
Genelec breidde zijn Smart IP familie van genetwerkte luidsprekersystemen op de ISE verder uit met de introductie van de 4435A in-ceiling en 4436A pendant modellen. Deze luidsprekersystemen voegen zich bij de bestaande 4410, 4420 en 4430 Smart IP-modellen voor wandmontage.
De Smart IP-luidsprekerreeks, die oorspronkelijk in 2019 werd gelanceerd, biedt flexibele stroom-, audio- en beheerfuncties via een standaard CAT-kabel. Alle modellen kunnen vrij worden gecombineerd in een netwerk en zijn compatibel met zowel Dante- als AES67-streams, en worden gevoed via PoE of PoE+ Power-over-Ethernet.

De 4435A en 4436A ontvangen niet alleen stroom en audio-over-IP, maar beschikken ook over een RJ45-aansluiting op het achterpaneel die toegang geeft tot Genelec’s Smart IP Manager een softwaretool waarmee installateurs een bijna onbeperkt aantal kamers, zones, luidsprekers en audiokanalen kunnen configureren. Een openbare API-commandoset maakt eenvoudige integratie met automatiseringssystemen van derden mogelijk. Voor minder complexe Smart IP-systemen kan de  Smart IP Controller app van Genelec worden gebruikt.

PPDS

PPDS, de wereldwijde exclusieve verkoper van de professionele beeldschermen van Philips, onthulde een aantal nieuwe producten en oplossingen in Barcelona waaronder baanbrekende ‘zero power’ Philips Tableaux displays. Met de introductie van een gloednieuwe productcategorie wordt PPDS de eerste displayfabrikant ter wereld die full size en full colour ePaper digital signage displays op de markt brengt, die elk in staat zijn om 24/7 content te leveren terwijl ze op nul stroom werken.
De Tableaux-schermen van Philips zijn verkrijgbaar in 25″ 16:9 en 28″ 32:9 gestrekte varianten.

Deze Tableaux displays vereisen alleen verbinding met een elektriciteitsbron wanneer de beeldinhoud wordt bijgewerkt, en keren hierna onmiddellijk terug naar nul vermogen. Daardoor zijn ze bijzonder geschikt voor een omgeving met beperkte of geen toegang tot een  elektriciteitsbron. Content updates kunnen handmatig worden gedaan of volledig op afstand met behulp van PPDS’ displaycontrole- en beheerplatforms. In de komende maanden zullen nog meer Philips Tableaux-schermformaten worden toegevoegd.

Daarnaast werd de nieuwe Philips High Bright 4000-serie van PPDS uitgebracht. Deze nieuwste displays kunnen zich intelligent aanpassen aan alle lichtomstandigheden en garanderen een rond-de-klok hoge helderheid kijkervaring. Met een  hoge helderheid van 2500 cd/m2 (55″) en 3000 cd/m2 (75″) is deze High Bright 4000-serie perfect geschikt voor installaties die blootstaan aan steeds veranderende omgevingslichtomstandigheden en zal soepel omgaan met elke lichtomstandigheid waaraan het wordt blootgesteld – inclusief direct zonlicht.

De nieuwe 4000-serie is een aanvulling op en uitbreiding van de Philips High Bright H-Line reeks en is verkrijgbaar in 55″ (55BDL4002H/00) en UHD 75″ (75BDL4003H/00) modelvarianten, met een geheel nieuw ontwerp dat tot 34mm dunner is dan eerdere H-Line modellen, terwijl de 17,5 mm (55″) en 18,8 mm (75″) bezel zorgt voor een stijlvolle presentatie en kijkervaring.

PPDS introduceerde in Barcelona onder grote belangstelling ook het Wave ecosysteem, een evolutionaire cloud-based display management ecosysteem. Dit nieuwe platform is ontwikkeld om displays van elke omvang te kunnen beheren, meerdere displays tegelijkertijd te kunnen controleren en besturen. Systeemintegrators, klanten en ontwikkelaars krijgen daarmee gemakkelijk toegang tot unieke professionele displayfuncties op verschillende apparaatplatforms.

De nieuwe updates voor 2023 omvatten de lancering van PPDS Wave Controller, een cloud-gebaseerde toepassing voor apparaatbeheer op afstand. Wave Controller zal vanaf 2023 voorgeïnstalleerd zijn op alle compatibele display-hardware, terwijl toepassingen zoals PPDS Wave Creator te vinden zijn in de PPDS ProStore, een gloednieuwe ‘one-stop digitale marktplaats’. Toepassingen die beschikbaar zijn via de PPDS ProStore zijn allemaal gecertificeerd voor gebruik op professionele beeldschermen van Philips en kunnen worden geselecteerd en op afstand worden gedistribueerd en geïnstalleerd met behulp van Wave Controller Lite- of Essential-abonnementen.

PPDS is verheugd nieuwe ProStore-samenwerkingsverbanden aan te kondigen met onder meer Navori, NoviSign, NowSignage, Skykit en Telelogos, waardoor integrators hun geïntegreerde oplossingen kunnen installeren en gebruiken met professionele Philips-beeldschermen.

PPDS Wave Creator, een nieuw fundamenteel Content Management System (CMS), is ontwikkeld voor het eenvoudig plannen van content en het maken van sjablonen. Wave Creator zal ook beschikbaar zijn in de PPDS ProStore.

PPDS Wave is momenteel beschikbaar op displays met Android 7 en hoger, waaronder de Philips D-Line, Q-Line en S-Line digitale displays, de Philips B-Line business TV en de Philips C-Line en T-Line interactieve modellen. Meer aankondigingen over compatibiliteit met andere productcategorieën, waaronder dvLED en professionele tv’s, en voor gebruik in specifieke sectoren, zullen binnenkort volgen.

Christie
De lancering van de nieuwe 4K22-HS laserprojector was een van de hoogtepunten van de show voor Christie. Dit model versterkt de succesvolle HS-serie – Christies best presterende 1DLP®-laserprojectorlijn. Met 22.500 lumen zet deze 4K22-HS een nieuwe industriestandaard voor helderheid in 4K UHD 1DLP® projectie.  De Christie 4K22-HS verkleint de kloof tussen 1DLP en 3DLP® projectie en is daarmee ideaal voor live evenementen en locaties waar hoge helderheid, kleurprestaties en professionele functies nodig zijn in een budgetvriendelijke projector.  
Dankzij de Christie BoldColor+™-technologie levert de 4K22-HS natuurlijke en realistische kleuren, diepere zwarttinten en een verbeterde kleuruniformiteit. Voor toepassingen waarbij meerdere projectoren nodig zijn, beschikt het nieuwe model over Christie Twist™ voor vervorming en blending, en een snelle en eenvoudige opstelling en uitlijning van meerdere schermen.

De Christie 4K22-HS is compatibel met Christie Mystique™, een geautomatiseerde camera-gebaseerde uitlijnings- en herkalibratiesoftwaretool voor het installeren, uitlijnen, kalibreren en onderhouden van multi-projectorsystemen, maar ook met de nieuwe Christie Intelligent Camera. Naast verschillende tijdbesparende functies kan Christie Intelligent Camera worden gebruikt om de autofocus van de projector te activeren, automatisch de projectorkleur te kalibreren om de kleuruniformiteit te optimaliseren, en automatisch de kleur en helderheid van meerdere projectoren op elkaar af te stemmen.
De 4K22-HS levert framesnelheden van 60Hz in 4K UHD en 240Hz in 1080p. Hij is compatibel met alle lenzen uit de WUXGA HS-serie.

K-array

Op de ISE 2023 presenteerde de K-array group zijn nieuwe roadmap voor de AV-markt. De K-array groep bestaat uit drie merken – K-array, KGEAR en KSCAPE. Samen bieden deze merken oplossingen op het gebied van AV voor elke toepassing. President Alessandro Tatini legt uit: “Wij  pionieren al meer dan 30 jaar met unieke audio-oplossingen voor live-evenementen. We wilden die ervaring naar de geïnstalleerde AV-markt brengen, dus hebben we de afgelopen jaren een reeks aantrekkelijke producten ontwikkeld. Drie jaar geleden ontwikkelden we KSCAPE – een geïntegreerde audio-oplossing voor designbewuste omgevingen die welzijn centraal stelt. Een jaar later lanceerden we ook KGEAR, met de bedoeling eenvoudigere, goedkopere audio-oplossingen aan te bieden. K-array heeft ook hard gewerkt om een aantal strategische partnerschappen te ontwikkelen voor een betere bedienbaarheid en gebruiksgemak – namelijk Moodsonic voor KSCAPE, Samsung LED walls voor K-array en een groot aantal plugins voor een naadloze integratie met de meeste grote besturingssystemen, te weten Crestron, Crestron Home, Q-SYS en Control4. Tot slot was K-array de eerste fabrikant die het revolutionaire ‘Dante Ready’ licentieprogramma van Audinate toepaste.”

K-Arry introduceerde dit jaar de nieuwe Mk I Lyzard miniatuurluidsprekerserie: een nieuw model van
de RAIL all-in-one geluids- en lichtoplossing van KSCAPE en diverse nieuwe producten van
KGEAR, waaronder de nieuwe GF kolomluidsprekers en de nieuwe GM44 analoge audiomatrix.

De nieuwe Mark I Lyzard luidsprekers van K-array combineren eersteklas audio met een nog slanker geminiaturiseerde behuizing, niet groter dan een chocoladereep. De versies KZ1R I en KZ14R I zijn ontworpen voor inbouw in muren en plafonds. Een breed scala aan kleuren en luxe metalen afwerkingen zorgen ervoor dat alle Lyzard-modellen naadloos passen in elk interieur.

K-array’s minimalistische Azimut systemen zijn geupdatet met de nieuwste versie van de Kommander KA02 I miniatuur DSP-versterker die dezelfde functionaliteit biedt als zijn grotere broers en zussen en volledig klaar is voor DanteTM.

Ten slotte introduceerde K-array de nieuwe subwoofers: Rumble-KU315 & Thunder-KSC12P.
De nieuwe Rumble-KU315 heeft een opmerkelijk ondiep profiel voor toepassingen waar ruimte beperkt is. De Rumble-KU315 is bovendien geschikt voor zowel buiten als binnen installatie. Er is ook een marine versie. De nieuwe Thunder-KSC12P infra-subwoofer biedt meer veelzijdigheid voor kleinere ruimtes. Bovendien zijn zowel Rumble als Thunder nu Dolby ATMOS gecertificeerd en opgenomen in de DARDT Dolby ATMOS Room Design Tool.

Adam Hall

Op de stand van Adam Hall in Hal 7 spraken we met Elisa Posteraro, Public Relation and Media Manager over de ontwikkelingen bij Adam Hall Group. Tijdens ISE werd de nieuwe bedrijfsdivisie Adam Hall Integrated Systems gepresenteerd, die zich richt op de installatie- en AV-markt. Met zijn eigen productteam onder leiding van Gabriel Alonso Calvillo, zal Adam Hall Integrated Systems optreden als een onafhankelijke business unit voor AVL-specialisten en gespecialiseerde planners, integrators en eindgebruikers ondersteunen bij het vinden en specificeren van de juiste producten voor hun projecten. Door alle installatieproducten van de verschillende merken van de Adam Hall Group te bundelen, staan ​​interne applicatie-experts klaar om deskundig advies en ondersteuning te bieden in elke fase van een project – van de aanbesteding tot systeemplanning, training en inbedrijfstelling.

Deze nieuwe bedrijfsdivisie presenteerde de nieuwe QUESTRA®software, een krachtig ontwerp- en beheerplatform voor genetwerkte audio-installatieoplossingen van LD Systems. QUESTRA is het nieuwe softwarebrein voor planning, ontwerp, configuratie en beheer van installatieprojecten met componenten van LD Systems. Voor Gabriel Alonso, productmanager bij Adam Hall Integrated Systems, is QUESTRA een keerpunt in de realisatie van audio-installatieprojecten met de oplossingen van LD Systems: “QUESTRA geeft gebruikers volledige controle over hun project – voor, tijdens en na de inbedrijfstelling. Met QUESTRA kunnen klanten projecten plannen en systeemconfiguraties voorbereiden nog voordat ze ter plaatse zijn en beginnen met het installeren van de hardware. U kunt zelfs de panelen maken en deze vooraf aan klanten demonstreren. De intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface met zijn duidelijk gestructureerde menu’s maakt het instellen en configureren van het netwerk bijzonder eenvoudig. Zodra gebruikers ter plaatse zijn, uploaden ze gewoon de offline configuraties naar de online apparaten die op het netwerk aanwezig zijn, stemmen ze de instellingen naar behoefte af, en dat is alles! Het kan niet eenvoudiger – een enorme tijdbesparing voor alle integrators die LD Systems-producten gebruiken.”

AED Group

Op de stand van AED Group in Hal 3 spraken we kort met Filip van Vlem, International PR & Communications Manager. De stand werd goed bezocht en Filip gaf aan dat de zaken heel goed gaan. Nieuw op de beurs zijn Next Truss, evenals het Rc-oL3.9 RC touringcar system. “In Q3 enQ4 van 2022 hebben we echt skyhigh gepresteerd. Iedereen kreeg weer groen licht en daar werd volop gebruik van gemaakt. We hebben alles op stock, dus we kunnen direct leveren aan klanten – dat is op het moment een absolute meerwaarde.” AED Group heeft zijn hoofdkantoor in België en vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Zuidoost-Azië en daar hoort nu ook een kantoor in Dubai bij. “Ik ben er zelf nu een drietal keer geweest en de markt daar biedt veel mogelijkheden voor ons, waar ik nu nog niet zo veel over kan zeggen.”

CHAUVET Professional

“De stand van CHAUVET Professional is meer dan een productshowcase op ISE”, aldus Arnaud Thaler, EU Marketing Manager. “De stand biedt storytelling-platforms die laten zien hoe armaturen verschillende ruimtes kunnen transformeren; zoals een rode loper-event of een buiteninstallatie.”

Nieuw op de stand is de Ovation E-2 FC. Deze armatuur maakt zijn Europese debuut. Met een RGBAL-engine die rijk gestructureerde kleuren en vloeiende, gelijkmatige wittinten levert (hij heeft een CRI van 93), plus een geïntegreerde 25-50 graden zoomlens, levert de Ovation E-2 FC het soort prestaties dat geassocieerd wordt met grotere armaturen, maar in een compacte behuizing die hem bij uitstek geschikt maakt voor kleine en middelgrote toepassingen.

Met een gewicht van minder dan 15 lbs. en met afmetingen van 18,1 x 12,2 x 17,5 inch (461 x 310 x 445 mm), levert het nette, maar krachtige armatuur 1107 lux op 5 meter bij gebruik op zijn smalst en 488 lux op 5 meter bij gebruik op zijn breedste stralingshoek.

De Ovation E-2 FC beschikt over geavanceerde optica, wat betekent dat hij niet alleen prachtige kleuren weergeeft, maar ook scherpe, scherpe gobo’s projecteert die diepte toevoegen aan elk ontwerp. Een handige speciale focusmodusknop maakt scherpstellen met één druk mogelijk zonder de hulp van een boardoperator. Een virtueel kleurenwiel en vooraf ingestelde witte CCT’s droegen bij aan het gemak van deze veelzijdige armatuur, die kan worden bestuurd via DMX of RDM.

Andere kenmerken van dit ultrastille armatuur zijn onder meer selecteerbare PWM, +/- groene aanpassing en geëmuleerde roodverschuiving, een ingebouwd gobo-slot, elektronisch dimmen en USB-poorten voor software-updates. Dankzij deze en andere functies brengt de Ovation E-2 FC bredere ontwerpopties naar meer plaatsen dan ooit.

Eurotruss Group

De Eurotruss Group presenteerde NEXT Truss. Deze truss biedt een nieuwe conische verbindingsmethode die verschilt van de bestaande Eurotruss verbindingsmethode. Met deze nieuwe toevoeging kunnen aanbieders van entertainmentoplossingen nu meerdere truss-aansluitingen krijgen van de Eurotruss Group. NEXT Truss biedt competitief geprijsde truss- en stagingoplossingen van hoge kwaliteit met kortere doorlooptijden en uitzonderlijke kwaliteitscontrole voor AV-verhuur, permanente installatiebedrijven en aangrenzende markten. NEXT Truss komt op de markt met een grote voorraad om te voldoen aan de marktvraag naar veilige constructies, aldus Marketing Manager Martin Meindertsma.

Ook werd de HDX35 gepresenteerd. Deze truss is gebaseerd op een hoofdbuis van 50×4 mm die zorgt voor sterkte en maximale duurzaamheid. De truss is ontworpen voor gebruik met hoge frequenties of voor vaste installaties en verkrijgbaar in standaard lengtes tot 4 meter. Een extra buis van 50×4 mm wordt in het midden van de truss aan de onderkant geplaatst en maakt het mogelijk om rigging bars van LED-schermen of andere belastingen rechtstreeks aan te sluiten. Deze centercord heeft een iets hogere trimhoogte dan andere LED Screen Truss oplossingen, en door het gebruik van smalle aluminium platen in plaats van buizen is er meer ruimte voor het positioneren van klemmen of stroppen. Bij gebruik van de extra middenbuis gelden logischerwijs andere draagvermogens. Daarom zijn er voor deze truss meerdere belastingstabellen beschikbaar gesteld. HDX35 kan worden gecombineerd met HD34-trusslengtes omdat het dezelfde geometriegrootte heeft. Let hierbij wel op de deadweights van het zwaardere systeem in combinatie met de belastbaarheid van de HD34. Ook is de truss voorzien van ons bekende CS1 koppelsysteem. Afwerking door middel van poedercoating in diverse kleuren is op aanvraag mogelijk.

Fairlight

Op de stand van Epson in Hal 3 geeft Pascal Arts, Accountmanager van Epson distributeur Fairlight, uitleg over enkele nieuwe projectoren. De EB-PU2220B is ‘s werelds kleinste en lichtste projector van 20.000 lumen en biedt gebruikers aanzienlijke voordelen. Denk hierbij aan veel kleinere afmetingen (70% kleiner) en gewicht (50% lichter), eenvoudigere installatie en set-up (wat opslag en arbeid- en bezorgkosten bespaard), vereenvoudigd onderhoud (verbeterde stofdichtheid en geen filters nodig) en geweldige beeldkwaliteit.

Deze ultralichte, compacte laserprojector is ontworpen voor gebruik in verhuur, grote auditoria, live-evenementen, concerten en conferentieruimten. Deze 3LCD-projector met hoog lumen biedt WUXGA-resolutie met 4K-verbetering en HDR voor rijke texturen en scherpere beelden. Tevens bevat de projector ingebouwde verwerking voor PC-vrij stacken, wat betekent dat twee ondersteunde projectoren kunnen worden gestackt om de helderheid te verdubbelen zonder dat er externe computerapparatuur nodig is.

We maakten ook kennis met de Artome M10 van Finse makelaardij. Deze geeft een beeld tot 150 inch weer met een Epson-laserprojector, produceert puur geluid via een ingebouwd geluidssysteem en maakt lokale presentaties en eenvoudige videoconferenties mogelijk met een geïntegreerde camera en microfoons. Met behulp van Artome kan elke ruimte worden getransformeerd voor presentaties, leren en nog veel meer.

L-Acoustics

L-Acoustics was te vinden in hal 7 en L-Acoustics Creations in hal 2 en gaf off-site demo’s voor het nieuwe Ambiance Acoustic System. Met bezoekersaantallen die 25% hoger waren dan vorig jaar, bleek de show een doorslaand succes voor de luidsprekerfabrikant.

Ook won het bedrijf in de categorie Best in Show Installation voor de discrete en krachtige Soka colinear-luidspreker en een felbegeerde InAVation Award voor Ambiance in de categorie Event Technology. Andere opmerkelijke overwinningen bij de InAVation-awards gingen naar L-Acoustics-partner Solotech voor hun werk aan Katy Perry’s ‘Play’Residency in Resorts World Theatre Las Vegas in de categorie Live Event, en Peerless-AV voor het Mohammed VI Polytechnic University Auditorium in Marokko in de categorie Applied Technology, die beide gebruik maakten van L-ISA ruimtelijke geluidstechnologie.

Het Hilton Barcelona – tegenover het beursgebouw waar ISE plaatsvond – bleek een populaire bestemming voor demonstraties van L-Acoustics Ambiance, de volgende generatie actieve akoestiek, die hoogwaardige akoestiek combineert met het realisme van meeslepende audio. Bezoekers werden getrakteerd op live optredens van een strijkkwartet en een Spaanse gitarist om de voordelen van dit bekroonde akoestische verbeteringssysteem te illustreren.

Op de L-Acoustics-stand kregen bezoekers de kans om vertrouwd te raken met de meeslepende geluidsmixsoftware L-ISA Studio, nu beschikbaar voor MacOS en Windows, op interactieve werkstations. L-ISA Studio is een innovatieve benadering van de workflow van het creëren van ruimtelijke audiocontent.

Op de stand waren ook de nieuwste speciale installatieluidsprekers en subwoofers, de nu bekroonde Soka, SB6i en SB10i, en de nieuwe revolutionaire krachtige meerkanaals versterker, LA7.16i.

De stand van L-Acoustics Creations trok bezoekers met zijn Fiji 5.1-systeem, Tahiti 2.1 en het discrete trio van Soka, X4i en SB6i. “ISE is altijd een geweldige plek geweest om partners te ontmoeten en relaties met nieuwe aan te gaan. Dit jaar bleek een uitzonderlijke gebeurtenis te zijn, die bevestigt dat de industrie terug is en steeds sterker wordt”, zegt Jacob Barfoed, Global Director of Sales & Verkoopactiviteiten bij L-Acoustics. “Ons team heeft bestaande relaties versterkt, nieuwe gemaakt en creatieve projecten op gang gebracht die mensen over de hele wereld nieuwe, fantastische audio-ervaringen zullen bieden.”

Lawo

Op de stand van Lawo in Hal 5 praat Craig Newbury, Director of Sales and Operations, ons bij. Met name HOME native .edge (lees: dot edge) Hyper-Density SDI/IP conversie- en routeringsplatform verdient aandacht. Elke achterste I/O-blade biedt 48 HD-BNC-connectoren voor SD/HD/3G/UHD SDI-interface, wat resulteert in 192 SDI/IP-conversies per 2RU. .edge is ontworpen als een gemakkelijke drop-in SDI-routervervanging en als hyperdensity-conversie-eenheid voor IP- en hybride infrastructuren. .edge biedt volledige ondersteuning voor de SMPTE ST2110-suite van standaarden, evenals ST2022-7-redundantie, waardoor niet alleen geavanceerde, op essentie gebaseerde afhandeling wordt geboden, maar ook wordt gezorgd voor naadloze bescherming tussen audio-, video- en aanvullende gegevensstromen in zowel lokale als wijde netwerken activiteiten. Ontworpen als software-licentieerbare infrastructuur, levert .edge maximale OPEX-flexibiliteit in een op hardware gebaseerde tool.

HOME is oorspronkelijk gebouwd op een cloud-ready microservices-architectuur en stelt gebruikers in staat om vanaf de basis netwerkproductie-instellingen te verbinden, te beheren en te beveiligen. Bovendien biedt het gecentraliseerde toegang tot en controle over alle Lawo-uitrusting binnen een opstelling. HOME helpt uitzendprofessionals bij het aanpakken van enkele van de meest veeleisende vereisten van moderne IP-infrastructuren, waaronder geautomatiseerde detectie en registratie van apparaten, verbindingsbeheer, datastroombeheer, software- en firmwarebeheer, schaalbaarheid en beveiliging. Het HOME-platform van Lawo is gebaseerd op open standaarden, b.v. ST2110, NMOS, IEEE802.1x en RADIUS en volgt LUX, Lawo’s unified experience design-principes voor een consistente workflow voor alle Lawo IP-producten. Verder waren nog te zien Lawo’s A__UHD Core, de Lawo mc²56 MKIII audioproductieconsole en de Lawo Diamond Broadcast.

Riedel

We spraken met Serkan Güner, Marketing & Communications Manager van Riedel Communications, in Hal 3. Het gaat goed met Riedel in het algemeen en in het bijzonder met Bolero. Er blijft veel vraag naar het draadloze intercomsysteem dat tot 250 beltpacks en 100 antennes in één keer kan ondersteunen. Bolero herdefinieert de categorie draadloze intercom met functies zoals de ADR (Advanced DECT Receiver) multi-diversiteit en antireflectietechnologie voor grotere RF-robuustheid, ‘Touch&Go’ NFC beltpack-registratie en veelzijdige bediening als een draadloos beltpack, een draadloos toetsenbord, of als een een walkietalkie. Wereldwijd wordt Bolero breed ingezet en de resultaten stellen nooit teleur. Van Formule 1 races tot theaters, tot pretparken, festivals, sportevenementen en voetbalstadions; Bolero doet wat er van hem wordt gevraagd.

Shure

Op de stand van Shure in hal 3 spreken we met Michel Baars, Associate Director, Integrated Systems Marketing | Western Europe. Er is veel nieuws te vertellen, maar de focus ligt op twee Ecosystemen. De stand is daar ook voornamelijk op ingericht. Aan de ene zijde ligt de focus op het Stem Ecosystem en de andere helft van de stand biedt ruimte voor verdere uitleg en demo’s met het Microsoft Ecosystem. Shure heeft de Stem-audiocomponenten uitgebreid afgesteld en verfijnd in gecertificeerde akoestische laboratoria op het hoofdkantoor van Shure. Hiermee zijn de helderheid, consistentere spraakniveaus en verbeterde verstaanbaarheid voor een natuurlijker geluid en transparante communicatie-ervaring nog verder verfijnd en verbeterd. “We willen onze klanten in staat stellen om vergaderruimtes te creëren waar ze niet eens hoeven na te denken over de audio, omdat het gewoon werkt, ongeacht de omgeving.”

Het Shure Microsoft Ecosystem biedt het volledige portfolio van netwerk- en superieure audio-oplossingen, van DSP tot luidsprekers, die perfect kunnen worden afgestemd op de behoeften van elke AV-infrastructuur. Voor bedrijven, overheden, universiteiten of grotere organisaties biedt het systeem een best-in-class ervaring, zodat vergaderingen en conferenties in elke ruimte zo effectief mogelijk verlopen.

Verder is er op de stand onder andere nog aandacht voor podcasts, UniPlex, AD600, voicelift en cameratrekking en de Twin Plex serie broadcast microfoons die steeds beter worden en ook door steeds meer partijen worden opgemerkt, zeker ook in de theater- en musicalwereld.

Signature moet met hoofdletters geschreven worden (SIGNATURE). Misschien kan je de SIGNATURE beugel wijzigen in: de SIGNATURE MotionMount PRO beugel. Dat is de volledige naam.

Vogel’s Professional

Vogel’s Professional toonde diverse professionele oplossingen op de beursstand in Hal 3. Jannine van den Akker, Marketing Communication Coördinator, leidde ons rond. Eén van de highlights op de Vogel’s stand is de RISE serie elektrische display liften. Met deze veilige en gebruiksvriendelijke liften worden interactieve schermen tot 86 inch en maximaal 140 kg met één druk op de knop naar de juiste hoogte bewogen met een snelheid van 50 of 80 mm per seconde. De liften zijn verkrijgbaar als vloer-wandoplossing, trolley of vloerstandaard en zijn TÜV-, UL- en CE-gecertificeerd.

Vogel’s MOMO® omvat een gloednieuwe, modulaire serie monitorbeugels voor de bevestiging van monitoren op bureaus, balies en control desks, maar ook aan de muur. Deze stijlvolle, in hoogte verstelbare monitorarmen bestaan uit een aantal basiscomponenten en accessoires. Installatie is snel en zeer eenvoudig met de handige inbussleutel, die aan het product zit vastgeklikt.

De nieuwste professionele display beugel van Vogel’s is de TVM 7675 PRO. Met een ethernet- en RS-232-aansluiting is deze innovatieve muurbeugel geschikt voor integratie in elk Custom Integrated A/V-installatie platform of smart home-systeem. De elektrische muurbeugel heeft een voorwaarts bereik van 72 cm en beschikt over 7 programmeerbare voorkeursposities en Automatic Movement bij inschakeling. De SIGNATURE MotionMount PRO beugel is geschikt voor displays tot 77 inch en maximaal 35 kg en ideaal voor gebruik in hotels, conferentieruimtes en bestuurskamers.

Voor de dvLED displays uit de Philips L-Line 7000 serie heeft Vogel’s in samenwerking met Philips een bevestigingsoplossing ontwikkeld. De dvLED wall past ook op het modulaire Vogel’s Connect-it systeem, waarmee gemakkelijk een vloer-, plafond- of verrijdbare LED wall oplossing wordt gecreëerd.

Hal 7 en verder…
Was het afgelopen jaar in ‘audiohal’ 7 erg druk, dit jaar was het nog een graadje erger of beter, afhankelijk hoe je er naar keek. Duidelijk was dat de Pro-Audio wereld de ISE heeft gevonden. Wat dat voor de later dit jaar op het programma staande Prolight + Sound gaat betekenen weten we nog niet, maar de ISE vormt een stevige bedreiging voor die show. Dit jaar waren er weer veel merken en stands bijgekomen waar het bovendien erg druk was. En voor het eerst werd Hal 8, de Audio Demo Rooms, in gebruik genomen door firma’s die wat groter wilden uitpakken met demo’s.

Het zorgde er wel voor dat vanaf de hoofdingang tot die Audio Demo Rooms je toch een 15-20 minuten onderweg was (ondanks de lopende banden voor ‘snelverkeer’).

HOLOPLOT

Een van de firma’s die van deze Audio Demo Rooms gebruik maakten was HOLOPLOT. Die kenden we natuurlijk al van afgelopen jaar, maar wanneer je een zo grootschalige demo kan bijwonen is dat nog steeds een eye opener. Hardware middelpunt is de HOLOPLOT X-1 serie. Deze serie bestaat uit twee audiomodules, Modul 96 (3-weg, 18×5”+ 78×1.3”)en Modul 80-S(2-weg, 16x 5”+ 64×1.3” + sensor controlled subwoofer). De matrixopstelling van luidsprekerdrivers van verschillende grootte – in een unieke meerlaagse configuratie – maakt controle mogelijk van de geluidsverspreiding over een groot frequentiebereik met SPL’s boven de 130dB (afhankelijk van de toepassing). Elke audiomodule bevat een krachtige DSP, die individuele signaalverwerking biedt aan elke afzonderlijke luidsprekerdriver. Hierdoor zijn  twee HOLOPLOT kerntechnologieën mogelijk: 3D Audio-Beamforming en Wave Field Synthesis. 3D Audio-Beamforming maakt precieze vormgeving en sturing van bundels in twee dimensies mogelijk om eenvoudig geluidsvelden te creëren die het publiek optimaal bestrijken, ongeacht vorm en grootte. Wave Field Synthesis maakt een uitzonderlijk authentieke geluidslokalisatie mogelijk met levensechte afstands- en richtingswaarneming van audio-objecten.

De X1-serie biedt hierdoor een breed scala aan voorheen ontoegankelijke mogelijkheden voor geluidsregeling – van het homogeen bestrijken van een groot publiek tot het creëren van audiolandschappen. X1 is verder een echt IoT-enabled systeem dat een wereld aan mogelijkheden opent voor afstandsbediening, monitoring en slim onderhoud.

De demo’s waren werkelijk indrukwekkend. Precieze beamforming waardoor geluid hoorbaar was op vooraf ingestelde plaatsen, bijzondere richting-ervaring tot verschillende zones met compleet verschillende content. Op dit moment zijn er geen concurrenten die qua systeemveelzijdigheid in de buurt komen. De ‘Beam’ shape of things to come!

Martin Audio

Martin Audio kondigde op de ISE 2023 in Barcelona de nieuwste toevoeging aan de succesvolle TORUS-serie aan. In 2021, midden in de pandemie, onthulde Martin Audio zijn eerste constant curvature luidsprekerarray, TORUS, met de twee varianten T1215 en T1230. De producten werden een enorm succes en overtroffen de oorspronkelijke verwachtingen van het bedrijf met 400%. Het was dan ook wellicht geen verrassing dat Martin Audio een kleinere aanvulling op deze serie onthulde, TORUS 8 (of T820 zoals het individuele model heet).

De T820 is een passieve tweewegluidspreker voor kleine tot middelgrote toepassingen die geen beroep doen op de long throw-mogelijkheden van een line array. Met zijn uitzonderlijke gebruiksgemak, schaalbaarheid en inzetbaarheid wordt hij voornamelijk gebruikt als array-element in verticale arrays met constant curvature, maar ook afzonderlijk als puntbronluidspreker. In short throw zalen maar met hoge plafonds – zoals in sommige theaters het geval is – kan een T820 horizontaal middencluster ook een praktische oplossing zijn.
Voor de 8″ neodymium bas driver is een faseplug gemonteerd om de gevoeligheid in het middenbereik te verhogen. Twee 1”neodymiumcompressiedrivers met een spreekspoel van 1,4″ en een hoge temperatuur polymeerkoepel zorgen voor een optimaal geluid met een max. SPL van 130dB. De T820 heeft een 100° bij 20° dekkingspatroon en weegt slechts 14 kg.
De TORUS 8 wordt geleverd in een multiplexkast, afgewerkt met slijtvaste PU-lak, en is voorzien van twee handgrepen voor eenvoudige installatie en plaatsing. Rigging hardware en accessoires zijn geschikt voor installatie en touring toepassingen en ondersteunen tot zes kasten in verticale of horizontale array configuraties. Hij kan ook worden gecombineerd met de onlangs aangekondigde cardioïde subwoofer, de SXCF115, die beschikt over een naar voren gerichte 15″ driver en een naar achteren gerichte 12″ driver met een piekvermogen van 137dB.

Adamson

Adamson gebruikte de ISE2023 als demonstratieplatform voor hun Fletcher Machine. Meer dan 300 geluidstechnici, integratoren en audio-architecten kregen een educatieve demonstratie over de voordelen die Adamson’s spatial rendering engine biedt voor het ontwerp van geluidssystemen.
Het evenement, met Adamson Fletcher Machine en een geluidssysteem met kasten uit de Adamson CS- en IS-reeks, vond plaats in het nabijgelegen Theater Lliure, lid van het Europese publieke theaternetwerk mitos21.
Jochen Sommer, gastheer van de demonstratie en Director of Operations EMEA, legde uit: “Onze aanpak bij het tonen van spatialisatietechnologie is om te beginnen met de historische eenvoud van de technieken. De Adamson Fletcher Machine is genoemd naar de vader van stereofonisch geluid, Harvey Fletcher. Zijn praktische experimenten in de jaren 1930 zijn wat wij vandaag in real-time weergeven.”
De demonstraties omvatten vergelijkingen van stereobronmateriaal met traditionele mixtechnieken en spatialisatie weergegeven met de Adamson Fletcher Machine. Tijdens de vergelijkingen liepen de gasten door de ruimte om geluidskwaliteiten waar te nemen in verschillende posities in het theater.

Verder legde Adamson de nadruk op de Milan. Milan is een op standaarden gebaseerd deterministisch netwerkprotocol voor real-time media, gecreëerd en onderhouden door Pro Audio marktleiders waaronder Adamson Systems Engineering. Milan Advanced gecertificeerde producten moeten 180 tests doorstaan waaronder uitgebreide tests van Milan redundantie en Milan AVDECC (Audio Video Discovery, Enumeration, Connection management and Control protocol). De CS-Series lijn van intelligente luidsprekers van Adamson is Milan™-gecertificeerd, wat interoperabiliteit garandeert met alle andere Milan-gecertificeerde apparaten in hetzelfde netwerk, ongeacht de fabrikant. Bij deze luidsprekers uit de Adamson CS-Serie worden het Milan Audio Network plus besturingsdata  van kast tot kast doorgelust. Hierdoor zijn er minder kabels nodig om arrays van luidsprekers aan te sluiten, met minder potentiële storingspunten, minder kabelgewicht en een eenvoudigere installatie.

Powersoft

Powersoft, de Italiaanse versterkerfabrikant uit Florence, lanceerde het langverwachte derde generatie platform voor vaste installaties, UNICA. UNICA is een single versterkerplatform van de nieuwe generatie voor een breed scala aan toepassingen dat tegelijkertijd het hoogste niveau van audiokwaliteit, betrouwbaarheid en efficiëntie biedt.

UNICA, het meest geavanceerde versterkerplatform in de 28-jarige geschiedenis van Powersoft, maakt gebruik van cloud-gebaseerde technologie om een veilige, consistente gebruikerservaring te bieden voor installaties van elk formaat. UNICA belooft gebruikers eenvoudige integratie, eenvoudige configuratie en lage onderhoudskosten.

De UNICA-serie bestaat uit drie vierkanaals (UNICA 9K4, 12K4 en 16K4, met respectievelijk 9.000W, 12.000W en 16.000W) en drie achtkanaals modellen (UNICA 2K8, 4K8 en 8K8, met respectievelijk 2.000W, 4.000W en 8.000W). In de UNICA-serie zijn vijf nieuwe patenten en vier bestaande patenten toegepast.

Powersoft’s R&D-directeur en medeoprichter Claudio Lastrucci legt uit: ”UNICA is ontworpen om  de komende jaren te voldoen aan de meest veeleisende audio-ontwerpvereisten – allemaal binnen één enkel platform”, zegt Lastrucci. “Door te luisteren naar de feedback van klanten en de eisen van de markt, en gebruik te maken van onze passie en R&D-vernuft, hebben we met UNICA een versterkerplatform gecreëerd dat echt geschikt is voor de toekomst.”

In combinatie met Universo, Powersoft’s nieuwe cloud-based platform, vertegenwoordigt UNICA een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van cloud-gebaseerde apparaten, en biedt cloud-native connectiviteit en remote monitoring functies zonder de noodzaak van specifieke productregistratie of configuratie. Cloud-integratie maakt het mogelijk om projecten online op te slaan en te delen, de firmware van de versterker up-to-date te houden of eenvoudig te integreren in systemen van derden via API’s.

Netwerken worden gerealiseerd via drie ethernetpoorten, waardoor zowel AoIP als control redundantie mogelijk is en control versus AoIP verkeer wordt gesplitst. Dankzij een protocol op firmwareniveau wordt audio over IP beheerd via zowel Dante als AES67.

CODA

Met muziekicoon Jean-Michel Jarre en de hedendaagse Franse kunstenaar Eric Decastro lanceerde CODA Audio SPACE by CODA op de ISE 2023. SPACE by CODA integreert high-end, immersieve 3D-audio, een 4K-projectiescherm, sfeerverlichting en geavanceerde akoestische behandeling met de kunst of projectie naar keuze in een systeemoplossing. Het resultaat is het SPACE Panel.

Met een diepte van slechts 70 mm kunnen SPACE Panels geluidskwaliteit en prestaties bieden die die van conventioneel ontworpen (kast)luidsprekers overtreffen. De drijvende kracht achter SPACE by CODA zijn de drie ultraplatte immersieve luidsprekermodules M1, M2 en M4 waarmee elk scherm in stappen van 600 mm kan worden opgebouwd.

  • M1 – 600 x 600 x 70mm – tot 10m afstand
  • M2 – 1200 x 600 x 70mm / Dubbele grootte, dubbele SPL (+6dB) – tot 18m afstand
  • M4 – 1200 x 1200 x 70mm / 4x Grootte, 4x SPL (+12dB) – tot 25m afstand

Alle luidsprekermodules bevatten 10″ passieve radiatoren voor LF, 6,5″ MF-drivers en 1,75″ HF-drivers. Elke module heeft een frequentiebereik van 45Hz tot 21KHz, met een maximum SPL van 121dB (A gewogen) voor de M1 module en tot 137dB SPL (A gewogen) voor de M4. De MF/HF-secties zijn draaibaar, waardoor de SPACE wordt geoptimaliseerd voor het gewenste dekkingsgebied. Zoals bij alle CODA-luidsprekersystemen zijn deze luidsprekermodules fase-lineair, waardoor een loepzuivere geluidsweergave mogelijk is, of het nu gaat om eenvoudige stereo- of zeer complexe 3D-immersieve systemen.

Identiek gestandaardiseerde Absorber Modules (AB1, AB2 en AB4) zijn beschikbaar om tussen luidsprekermodules in een SPACE Panel te worden geplaatst of om te functioneren als zelfstandige SPACE Art. Binnen de SPACE-panelen zijn ook diffusorpanelen beschikbaar om de opbouw van staande golven te verminderen. Verder is volledige LED surround verlichting beschikbaar in warm wit of RGB met DMX controle.

“Conventionele AV-oplossingen zijn vaak een compromis tussen technische vereisten en visuele esthetiek”, legt CODA-oprichter en MD, Svetly Alexandrov, uit. “AV-oplossingen van hoge kwaliteit omvatten meestal projector- en/of LED-schermen, meerdere luidsprekers, bevestigingsaccessoires en veel kabels, evenals akoestische absorbers en diffusors. Dit staat meestal haaks op de visie van de architect en/of interieurontwerper, die niet willen dat luidsprekers, akoestische elementen, bekabeling en andere technologie hun interieurontwerp vertroebelen. SPACE van CODA lost al deze problemen op.”

VoidAcoustics

Het altijd opvallende VoidAcoustics introduceerde ter gelegenheid van hun 20-ste verjaardag dit jaar zes nieuwe producten. De gloednieuwe Arclite is een arraybare puntbronluidspreker die speciaal is ontworpen om te voldoen aan de eisen van de touringsector. Hij is ontworpen voor koppeling met de Arcline 218 en Arcline 118 subwoofers en biedt schaalbaarheid met maximale output en coherentie, waardoor een echt puntbron alternatief voor de Arcline 8 ontstaat.
De installatiemarkt is de focus voor de nieuwe Air 15 – een reflexbelaste 15″ glasvezel subwoofer met IP-55 classificatie, als aanvulling op de middelhoge behuizingen van zowel de Air als de Cyclone serie. De niet-resonante glasvezelbehuizing van de Air 15 draagt bij tot het indrukwekkende SPL en de uitbreiding van de lage frequenties.
De Cyclone 208 is een discrete dubbele 8″ subwoofer als aanvulling op de gevestigde Cyclone-serie met IP-55-classificatie en is perfect geschikt voor residentiële en commerciële omgevingen. Zijn compacte karakter maakt installatie mogelijk in luisteromgevingen waar vloerruimte beperkt is.
De nieuwe Venu 208i subwoofer – een kosteneffectieve ultracompacte, self-powered dubbele 8″ aanvulling op de Venu V2-serie kan tot vier middelhoge behuizingen aandrijven, waaronder de kenmerkende Cyclone 4, Cyclone 55 en Indigo 6 luidsprekers van Void Acoustics. Hij beschikt ook over ingebouwde DSP, toegankelijk via de ethernetpoort aan de achterzijde. De Venu 208i is de perfecte subwoofer voor kleine zalen zoals cocktailbars, restaurants en residentiële ruimtes.

De nieuwe Void Acoustics Inca 500 is een vermogensversterker van 1U-formaat met een halve rekbreedte die zowel conventionele luidsprekers met lage impedantie als transformatorgekoppelde luidsprekers met hoge impedantie kan aansturen. De Inca 500 beschikt ook over een ingebouwde presetbibliotheek en kan worden aangestuurd vanaf een smartphone of computer voor eenvoudige bediening.
Daarnaast introduceerde Void Acoustics de Bias Q1.5 vierkanaalsversterker. Met een uitgangsvermogen van 4 x 600 W is de Bias Q1.5 in het versterkerassortiment opgenomen als oplossing voor projecten die een vermogen vereisen tussen de Bias Q1 en de Bias Q2.

Terwijl de rook nog van mijn schoenen kwam van al dat gedraaf, was het duidelijk dat er toch nog wat te verbeteren valt aan ISE bezoek. Zeker, de show was een groot succes. En als het gerucht waar is dat er komend jaar ook een ‘licht hal’ komt, zou Prolight + Sound in Frankfurt het wel eens moeilijk kunnen krijgen. En wat denk je van de terugkeer van Superyacht Technology? Wat dan nog lastiger wordt, is de juiste mensen te spreken te krijgen. Hoe organiseer je het dat al die mensen een afspraak kunnen maken met de juiste mensen op al die stands? Dit jaar was het een heel gepuzzel met xls sheets om ervoor te zorgen dat je niet teveel aan het marathonlopen was om alleen op tijd te zijn voor de volgende afspraak. En al die mensen op die stands hebben hun agenda ook volgeboekt. Dus dat ‘We spreken elkaar nog na de show’ wordt een soort mantra. En het lijkt me ook niet goed dat er (te) weinig tijd is voor iedereen on nieuwe producten en trends te ervaren. Ik ben bang dat dat nieuwe business in de weg staat. Voor de rest, wel alles en iedereen was er, dus wij komend jaar ook.

Lees voortgang

Delen met anderen