Theater- en evenementenbranche: ‘We kunnen dit financieel niet meer opvangen’

Theater- en evenementenbranche: ‘We kunnen dit financieel niet meer opvangen’

“Dit is absoluut teleurstellend. We hebben maandenlang keihard gewerkt om alle evenementen coronaproof te krijgen”, stelt Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers na de nieuwe coronamaatregelen. Boris van der Ham van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP): “Het is onwaarschijnlijk frustrerend dat een sector waarvan door de overheid wordt erkend dat er nul besmettingen zijn geconstateerd in het publiek, zo hard wordt getroffen.” Danny Damman van Ziggo Dome: “Zonder steun, nationaal en lokaal, gaan alle zalen knock-out.”

Plannen voor 2021

De evenementenbranche wil van het kabinet op zeer korte termijn horen wat de plannen worden om in 2021 wél grote events als het Songfestival of de zomerfestivals door te laten gaan. Dat laat de Alliantie van Evenementenbouwers, waar ook Ahoy onder valt, weten in een reactie op het nieuws dat alle evenementen de komende vier weken worden geschrapt.

“We zagen dit aankomen en snappen dat dit jaar voor ons verloren is”, stelt woordvoerder Jolanda Jansen. ”Maar dit is absoluut teleurstellend. We hebben maandenlang keihard gewerkt om alle evenementen coronaproof te krijgen. En je merkt dat iedereen in Nederland broodnodig behoefte heeft aan afleiding en vermaak.”

Met deze nieuwe restricties kan dit jaar als verloren worden beschouwd voor de sector. “We willen nú plannen maken voor de langere termijn”, aldus Jansen. “We willen nu horen van de overheid of de pilots met sneltesten volgend jaar een oplossing kunnen zijn. We moeten in januari weten waar we aan toe zijn; een jaar als dit, waarin we klap na klap na klap moeten incasseren, overleeft de sector niet. Zonder perspectief of plan is het einde oefening voor de volledige evenementenbranche.”

‘De financiële reserves zijn op’

De Nederlandse theaterproducenten hebben geen financiële marges meer om de klap op te vangen die het kabinet heeft uitgedeeld met de nieuwe coronamaatregelen. Dat zegt voorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP).

“We begrijpen dat er actie moet worden ondernomen”, aldus Van der Ham. “Maar het is onwaarschijnlijk frustrerend dat een sector waarvan door de overheid wordt erkend dat er nul besmettingen zijn geconstateerd in het publiek, zo hard wordt getroffen. De theaters en de makers hebben met militaire precisie een systeem bedacht om veilig van de zalen te kunnen genieten.”

Met dertig man publiek, wat de overheid nu toestaat, worden niet alleen zalen maar ook producties zelf volstrekt onrendabel. “Een half jaar geleden hadden de producenten nog wel reserves. Maar die marges zijn er niet meer. Zelfs de meest succesvolle makers hebben op dit moment grote, heel grote problemen.”

‘Nieuwe coronamaatregelen zijn funest’

De nieuwe coronamaatregelen die premier Rutte heeft aangekondigd zijn funest voor de podia, de producenten en het publiek. Dat stelt directeur Siebe Weide van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in een reactie op de persconferentie.

“De aankondiging van premier Rutte komt in de sector heel hard aan”, stelt Weide. “Er is nu duidelijkheid, waar het de afgelopen weken aan ontbrak, maar met alle gevolgen van dien. Veel zalen zullen zich genoodzaakt zien te sluiten want openstelling voor dertig personen is niet te doen. Wij vragen ons af of die huidige steunpakketten zijn opgewassen tegen de nieuwe maatregelen die nu genomen zijn.”

Natuurlijk zullen alle podia en theaters proberen de zeilen bij te zetten voor zover mogelijk is. “Maar dit is funest voor podia, producenten en publiek.” De sector vraagt zich af wat de overheid voor financiële compensatie gaat bieden aan de zwaar getroffen sector.

De directeur van de Ziggo Dome en AFAS Live in Amsterdam snapt dat er maatregelen moeten worden genomen om het coronavirus in te dammen. Maar de dertig man publiek die de komende maand is toegestaan, slaat volgens hem nergens op. “In de praktijk betekent dit dat we weer een maand dicht kunnen”, aldus Danny Damman.

5 over 12

Hij noemt het ‘heel, heel zuur’ dat de evenementenbranche de afgelopen maanden keihard heeft gewerkt voor een veilige omgeving voor het publiek en nu toch met nieuwe maatregelen te maken krijgt. “Het was na de afgelopen zeven maanden voor de meeste zalen al 5 over 12, niet meer 5 voor 12. De financiële reserves zijn er niet meer. Zonder steun, nationaal en lokaal, gaan alle zalen knock-out.”

Lees voortgang

Delen met anderen