TLD vertrouwt op Elation KL-serie voor Mercedes-Benz-stand

TLD vertrouwt op Elation KL-serie voor Mercedes-Benz-stand

In september vond in München voor het eerst de International Motor Show (IAA), ‘s werelds grootste vakbeurs voor personenauto’s plaats. TLD Planungsgruppe GmbH was verantwoordelijk voor het lichtontwerp, onder meer voor de aanwezigheid van Mercedes-Benz en koos armaturen uit de Elation KL-serie als de hoogwaardige verlichtingsoplossing.

Focus

De stand van Mercedes-Benz was een indrukwekkend geënsceneerde ruimte verspreid over 3.000 m2 met in totaal acht voertuigpremières en het elektromobiliteitsportfolio van de autofabrikant dat aan het gespecialiseerde publiek werd gepresenteerd. “Bij het nieuwe IAA-mobiliteitsconcept lag de focus op oplossingen op weg naar klimaatneutraliteit, waaronder ook een zo duurzaam mogelijke implementatie van de aanwezigheid van de fabrikant”, meldt projectmanager en lichtontwerper Alexander Orkisch van TLD Planungsgruppe Office Stuttgart.

Groene aanpak

In lijn met de groene aanpak heeft TLD ervoor gekozen om alleen trendsettende LED-verlichtingsarmaturen te gebruiken. Om het studiokarakter van de standarchitectuur te ondersteunen en het plafondbeeld te ‘kalmeren’, vertrouwde TLD uitsluitend op één productfamilie, de KL-serie van Elation.

“Voertuigen en exposities werden geënsceneerd met KL Fresnel 8 CW™ (Cool White) armaturen, terwijl we werkten met de warmwitte variant voor wanden en de sfeerverlichting. De zeer hoge kleurweergave-index en de enorme lichtopbrengst van de LED-fresnels deden nagenoeg niet onder voor klassieke verlichting met metaalhalogeenlamptechnologie”, bevestigt Orkisch. “Vergeleken met conventionele verlichting kan de CO2-uitstoot tegelijkertijd met de helft worden verminderd.”

Meeslepende ervaring

KL Fresnel 8 FC™ (Full Color) armaturen ondersteunde het ontwerpconcept ideaal, zoals Alexander Orkisch uitlegt: “In sync met het LED-videodisplay met zijn afzonderlijke hoofdstukken, werden de omringende muren en de sfeervolle verlichting in de respectieve kleurenwerelden een meeslepende ervaring.” De full-color spectrum variant van de KL serie was hiervoor bij uitstek geschikt. “Dankzij de mogelijkheid om de kleur en kleurtemperatuur van de KL Fresnel 8 FC nauwkeurig in te stellen, konden we de campagnekleuren van de verschillende filmhoofdstukken op atmosferische wijze overbrengen naar de immersieve ruimte.” Vanwege de korte bouwtijd ter plaatse is de gehele enscenering vooraf gevisualiseerd in een in-house studio.

Voor het project werden in totaal bijna 400 LED-lampen uit de Elation KL-serie gebruikt. De technisch dienstverlener voor de beurs was Sound & Light uit Leonberg. Naast Mercedes-Benz verzorgde TLD Planungsgruppe GmbH zes andere presentaties van bekende autofabrikanten op de autoshow.

Bij IAA Mobility in München waren zo’n 20 medewerkers van de pool van experts van TLD die verschillende vakgebieden en disciplines bestrijken. Richard Profe en Alexander Orkisch waren verantwoordelijk voor het volledige lichtontwerp voor Mercedes-Benz, van schets tot uitvoering.

Foto’s: © Andreas Keller / www.keller-fotografie.de

Lees voortgang

Delen met anderen