Verlichting van Astera voor Idols in Zuid-Afrika

Verlichting van Astera voor Idols in Zuid-Afrika

Het Zuid-Afrikaanse staatstheater in het Drama Stage met 550 zitplaatsen in Pretoria was gastheer van zowel de voorrondes als de finale van de 2020-editie van de Zuid-Afrikaanse Idols. Het lichtontwerp was van Joshua Cutts van Visual Frontier en de technische productie werd geleverd door Dream Sets voor SIC Entertainment. Dit zestiende seizoen van Idols SA werd geregisseerd door Gavin Wratten en uitgezonden op het Mzansi Magic-netwerk.

Originele lichttechnieken

De finale zou ‘normaal gesproken’ zijn verschoven naar de Carnival City Big Top Arena met 3000 plaatsen in Johannesburg. Vanwege de beperkingen van Covid-19 bleef de show in het kleinere State Theatre. Lichtontwerper Cutts gebruikte een aantal fantasierijke en originele lichttechnieken om er voor te zorgen dat alle uitzendingen er fris, interessant en spectaculair uit bleven zien.

Visuele behandelingen

Cutts bedacht een selectie van speciale visuele behandelingen, waarvan sommige waren gebaseerd op het gebruik van Astera Titan Tubes die hij op drie verschillende shows gebruikte. Hij houdt van deze veelzijdige Astera-producten en omschrijft ze als ‘Great bang-for-buck!’ Titan Tubes bleken perfecte verlichtingsaccessoires voor sommige van de dansnummers en werkten goed bij het begeleiden van enkele van de koren die in de reeks te zien waren ter ondersteuning van bepaalde artiesten en liedjes. “Ze zijn gewoon heel flexibel”, aldus Josh, eraan toevoegend dat hij nog steeds boordevol ideeën zit over wat hij nog meer met Titan Tubes wil doen.

Voor de dansshow werden ze geïntegreerd als een ander verlicht en kinetisch element dat samensmelt met de dansers, hetzij door ze in de hand te houden of door de choreografie om hen heen te laten weven. De Titan Tubes combineerden ook goed met verschillende visuele scenario’s voor de Choir Show-aflevering. Ook werden ze speciaal aan de finale toegevoegd voor de opwindende vertolking van winnaar Zama Khumalo van Beyoncé’s ‘Sweets Dreams’ – ook uitgevoerd in samenwerking met het koor.

“Ze zijn een heldere, levendige en gebruiksvriendelijke draadloze oplossing”, zegt Josh. “Ze zien er geweldig uit voor de camera, de kleuren zijn cool, terwijl de AsteraApp op je smartphone uitstekend werkt voor zowel testen als stand-alone opstellingen!” Josh heeft nu Titan Tubes gespecificeerd voor verschillende projecten, en mijmert: “Ik wou dat ik een magazijn vol had!”

Uitdaging

Voor de Idols-serie slaagde hij er echter in om slechts één set van acht Titan Tubes te maken die door Dream Sets werd aangeschaft. Het was een uitdagend jaar voor de entertainmentindustrie over de hele wereld en vooral in plaatsen als Zuid-Afrika, dus Josh was verheugd om weer aan Idols te werken, een show die hij de afgelopen 11 seizoenen heeft verlicht. De finale van de show ontving meer dan 29 miljoen stemmen, wat bijna de helft van de totale bevolking is!

Foto’s: Duncan Riley

Lees voortgang

Delen met anderen