Vogel’s 50 jaar bestaan (1973 – 2023)

Vogel’s 50 jaar bestaan (1973 – 2023)

Het begon allemaal meer dan 50 jaar geleden, toen grondlegger Harry Vogels vastbesloten op zoek ging naar de perfecte akoestiek om zijn muziek te beluisteren. Het probleem was dat er geen systeem bestond om een luidspreker aan de wand te bevestigen. Daarom bedacht hij zelf een methode. Zijn eerste ‘prototype’ maakte hij van karton en onderdelen van het speelgoed van zijn kinderen. De Vogel’s BEK 100 luidsprekersteun werd geboren en vond al snel zijn weg naar duizenden huishoudens.

Vogel’s ontwikkelt met specialistische kennis in de decennia daarna allerlei audio-, tv- en videoaccessoires. Daarbij volgen ze de ontwikkelingen van de audio & tv op de voet, de technologie door de jaren heen.

Koploper in de branche

In 1973 was het eerste product van Vogel’s, de BEK 100, de allereerste luidsprekerwandsteun ter wereld, een steun die maar liefst 30 jaar in productie bleef! De eerste echte tv-beugel ziet het licht in 1978. In dat jaar betrok het gezin Vogels hun woonhuis boven de zaak aan de Hondsruglaan in Eindhoven, waar het bedrijf nog steeds gevestigd is.

Toen in de jaren tachtig de audiovisuele industrie zich snel ontwikkelde en audio- en videoapparatuur steeds populairder werden, introduceerde Vogel’s de alom bekende witte tv-beugel met plateau (1986), een bekende in vele slaap- en hotelkamers. Later ontwikkelde Vogel’s een modulair systeem voor tv’s en AV-apparatuur (1996), de serie Evolution inclusief een uniek kabeldoorvoersysteem (CIS).

Daarna introduceerde het bedrijf als eerste in de sector een gas geveerde wandsteun voor LCD-/plasma schermen (2001). Vogel’s bleef innoveren en gebruikte aluminium voor de wandsteunen, wat de daarop volgende jaren zorgde voor wereldwijde erkenning. Het volgende grote succes was de complete 6000-serie voor LCD-/plasma schermen (2005).

Platte schermen

Toen de platte schermen groter en dunner werden, speelde Vogel’s in op deze trend door een splinternieuwe productlijn te ontwikkelen; de Vogel’s THIN-serie (2010). Ook lanceerde het bedrijf een compleet bevestigingssysteem voor de iPad en tablets (2010).                      

Rond 2018 vond een nieuwe platte vorm ‘OLED tv’ de weg naar het grote publiek. Deze OLED schermen waren extreem dun en daarmee ook fragiel en kwetsbaar. Om toch alle techniek te kunnen herbergen ontstond er een bult onderop de achterkant van de tv. Vogel’s voorzag een speciale OLED tv-beugellijn die tot op de dag van vandaag toepaspaar is op bijna elke OLED tv.

Ook bracht Vogel’s een elektrische tv-muurbeugel op de markt. Hiermee komt de tv automatisch naar voren als je de tv aanschakelt. Je hoeft dus niet meer op te staan vanuit je stoel.

In een nauwe samenwerking met tv fabrikanten kijkt de Eindhovense specialist graag vooruit. Ook voor nieuwe OLED, QLED, Mini LED en Neo QLED modellen zijn speciale Vogel’s draaibare en vaste tv-steunen al voorbereid.

Innovaties voor business-to-business

Met al ruime ervaring op de business-to business markt, besloot men in 2002 een aparte divisie op te zetten: Vogel’s Professional. In dit jaar introduceerde de nieuwe divisie de eerste plafondsteunen, speciaal voor plasma schermen. 

Op basis van de ervaringen met het werken met aluminium, ontwikkelde Vogel’s ook plafondsteunen voor projectoren van dit materiaal (2003).  Het bedrijf produceerde verder display-trolleys en vloerstandaards voor allerlei zakelijke toepassingen (2006).

Op de enorme vlucht die de verkoop van (short throw) projectoren nam, reageerde Vogel’s met de lancering van een serie steunen (2009).

Connect-it serie

Een van de grote successen op professioneel terrein is de Connect-it serie, een modulair systeem van plafond- en wandsteunen voor schermen (2010) en projectoren (2012). De introductie van tabletbehuizingen bezorgde Vogel’s een heel nieuw ander segment (2012).

Met de komst van LCD displays groeide ook de vraag naar grote complexe videowanden. Tot op de dag van vandaag loopt Vogel’s voorop in het meedenken en realiseren van videowand opstellingen in alle vormen en maten, van musea, winkelcentra tot control rooms over de hele wereld.

Innovatieve verkoopmaterialen

Productontwikkeling is niet het enige gebied waarop Vogel’s het voortouw heeft genomen in de afgelopen decennia. Al vroeg introduceerde Vogel’s een uniek vloerdisplay voor de verkoop van tv-steunen. Dit was het begin van een nieuw tijdperk met ‘zelf-verkopende’ materialen voor de branche.

Vogel’s ging nog een stap verder en ontwikkelde de FlatscreenFitter / TV Mount Advisor, een online database die vrijwel elk flatscreen bevat dat wordt geproduceerd en verkocht. Met deze unieke online hulptool kan de beste bevestigingsoplossing voor een specifieke huissituatie worden gezocht.

Inmiddels is daar ook een DrillRight– app aan gekoppeld. Met je telefoon kun je hiermee gemakkelijk het eerste boorgat aftekenen.

Voor de professionele markt is een speciale product configurator ontwikkeld om voor de business-to-business markt dezelfde resultaten te bereiken. Hiermee maak je voor complexe display plaatsingsvraagstukken overzichtelijke modulair op te bouwen oplossingen voor plafond, vloer- plafond, verrijdbaar, etc., afhankelijk van de bouwsituatie.

Een wereldspeler uit Eindhoven

Sinds de oprichting in 1973 is het bereik van Vogel’s jaar na jaar blijven groeien. Nederland en Duitsland vormden de eerste stappen, daarna werd Europa veroverd. Later stak het bedrijf over naar andere continenten en inmiddels worden de producten van Vogel’s in meer dan 80 landen verkocht en heeft Vogel’s eigen organisaties in Duitsland, Spanje en Nederland.

Wel zijn ze altijd trouw gebleven aan de eerste standplaats aan de Hondsruglaan in Eindhoven. Waar oprichter Harry Vogels het bedrijf in eerste instantie vestigde, woonde het gezin Vogels boven. Inmiddels zijn de beide kinderen de enige aandeelhouders. Dochter Gerdi Vogels staat inmiddels alweer 20 jaar aan het hoofd van dit internationale bedrijf en ook zoon Marcel vervult een prominente rol in de organisatie.  

Talloze bekroningen

De meer dan 50 prijzen die Vogel’s in de loop der jaren heeft mogen ontvangen, vormen een duidelijke erkenning van de leidende positie van het bedrijf in ontwerp, installatie en productkwaliteit.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Al jaren zijn respect voor mens en milieu belangrijke thema’s binnen Vogel’s. Maar met ‘Vogel’s. For Tomorrow.’, duidt het bedrijf de specifieke duurzame ambities. Eén van de concrete duurzame stappen in 2019 is een verpakking voor de nieuwe productlijnen waarbij single-use-plastic eruit worden gehaald en de verpakking 100% recyclebaar is.  

Met eigen ontwikkel- en engineer-afdelingen is Vogel’s de afgelopen 50 jaar voorloper geweest op het gebied van bevestigingsoplossingen voor tv, AV en professionele toepassingen en heeft het streven dat nog lang te blijven doen.

Lees voortgang

Delen met anderen