Amptec, WG Theatertechniek En Theater Zuidplein: Nieuw Cultureel Hart

Amptec, WG Theatertechniek En Theater Zuidplein: Nieuw Cultureel Hart

Eerder dan de bedoeling was, werden de deuren van het Rotterdamse Theater Zuidplein in maart van dit jaar definitief gesloten. Het gebouw, bijna vastgegroeid aan het winkelcentrum en metrostation Zuidplein, wordt gesloopt in het kader van de visie Hart van Zuid. 

De gemeente ontwikkelde dit ambitieuze plan om het Zuidpleingebied een flinke kwaliteitsimpuls te geven, en zag tevens mogelijkheden om een dependance van de bibliotheek samen met het theater te huisvesten.

Culturele geschiedenis

Met de door de corona-uitbraak versnelde sluiting kwam er een eind aan een stukje Rotterdamse culturele geschiedenis. Het oorspronkelijke gebouw werd ontworpen door Sybold van Ravesteyn en opende net na de Tweede Wereldoorlog. Onder de naam Groote Schouwburg deed het dienst tot 1978, waarna het pand na een grootscheepse verbouwing (alleen de toneeltoren bleef overeind) werd bespeeld in haar huidige vorm.

Vaste leverancier

WG theatertechniek is al sinds vele jaren de vaste leverancier van de (geluids)techniek en ook voor het nieuwe gebouw, inmiddels Het Kunstenpand gedoopt, wilde het Rotterdamse bedrijf graag de geluidsapparatuur en bijbehorende infrastructuur leveren. Vanwege de omvang van de aanbesteding werd samenwerking gezocht en gevonden met Amptec uit België, de Benelux-importeur van onder andere d&b audiotechnik en DPA microfoons. De opdracht werd aan deze joint-venture gegund en begin 2020 werden de eerste lengtes van de totaal 21 kilometer kabel uitgerold op de nieuwe locatie, op een steenworp afstand van het oude gebouw. Inmiddels nadert de bouw de opleveringsfase en worden de laatste kabels getrokken en aansluitpanelen geïnstalleerd.

Nieuwe Theater Zuidplein

Ondanks dat de bouw op schema is verlopen zal het  door de huidige omstandigheden waarschijnlijk nog wel even duren voordat de twee zalen in het nieuwe Theater Zuidplein op volle sterkte in gebruik genomen kunnen worden. Maar dat neemt niet weg dat Rotterdam in het algemeen en Zuid in het bijzonder een nieuw cultureel hart heeft gekregen waar we de komende decennia weer mee vooruit kunnen.

Lees voortgang

Delen met anderen